Hlavní obsah

Španělsko

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Po objevení Ameriky se Španělsko stalo přední světovou velmocí a zemí, "nad kterou slunce nezapadá". Ve dvacátém století si prošlo divokou občanskou válkou, jež dlouhá léta zůstala v myslích některých obyvatel jako stigma. Přitom se místní občané málokdy shodnou na nějakém společném pojítku. Některé územní celky se tváří jako samostatné jednotky.

Španělské království, jak zní oficiální název státu, zaujímá většinu plochy Pyrenejského poloostrova. Konkrétně se jedná o 505 tisíc čtverečních kilometrů, na kterých sídlí přes čtyřicet milionů obyvatel. Většina důležitých měst se soustředí podél pobřeží. Výjimkou je vnitrozemské hlavní město Madrid, které je domovem pro více než šest milionů obyvatel.

Co zde najdete:

  • Politika a územní dělení
  • Obyvatelstvo a náboženství
  • Geografie
  • Historie

Politika, král a územní dělení

Čtvrtá největší evropská země je rozdělena do sedmnácti autonomních celků, mimo to k ní patří také Kanárské a Baleárské ostrovy a města Ceuta a Melilla, ležící na severoafrickém pobřeží. Toto členění vzniklo na základě demokratizace po pádu Frankovy diktatury, a to s přihlédnutím k historickým či národnostním faktorům.

Obyvatelé některých územních celků se považují za samostatný národ a od Španělska se distancují. Do extrému tuto myšlenku dohnala baskická ozbrojená skupina ETA, která si prostřednictvím teroristických útoků vymáhala nezávislost. Existovala do roku 2018.

Autonomní oblasti se těší rozsáhlých pravomocí, čímž činí Španělsko silně decentralizovaným státem. Jednotlivé celky mají například svůj vlastní parlament a vládu, některé také policii. Rozsah pravomocí se ovšem různí oblast od oblasti. A není tajemstvím, že právě národnostně nejvíce odlišné Baskicko, Katalánsko, Galicie a Andalusie jsou v míře kompetencí zvýhodněné.

Španělské království je konstituční monarchie, v jejímž čele stojí král. Od roku 2014 je španělským králem Filip VI. Španělský. Panovnický titul se dědí na základě primogenitury. Jeho nositeli náleží právo schvalovat a vyhlašovat zákony stejně jako svolávat a rozpouštět parlament. Ten je dvoukomorový a skládá se z 350členného Kongresu poslanců a Senátu, jež tvoří 259 senátorů.

Španělsko je členem OSN, NATO, OECD a dalších mezinárodních organizacích. V roce 1986 vstoupilo do Evropské unie, které předsedalo v první polovině roku 2010 a ve druhé polovině roku 2023.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Z vrcholu chrámu se Barcelona naskýtá pohled z největší výšky.

Obyvatelstvo

Co do národnostního složení je Španělsko poměrně rozmanitým státem. Kromě nejrozšířenějších Španělů, Katalánců, Galicijců a Basků zde žijí také Portugalci, Francouzi a zastoupeny jsou i další země. Celkový počet obyvatel se dlouhodobě pohybuje kolem 47 milionů.

Ačkoli více než tři čtvrtiny obyvatel země jsou rodilí Španělé, existuje pro ně pět ustanovených úředních jazyků: španělština, katalánština, baskičtina, galicijština a aranéština. Příčinou je značná míra národnostního odlišení v některých autonomních oblastech. Dále se na území Španělska hovoří například astursky, aragonsky a extremadursky.

V důsledku kolonizace je největší podíl imigrantů původem z Latinské Ameriky. Většina obyvatelstva Španělského království se drží při pobřeží, nebo se stahuje do hlavního města. Zbytek vnitrozemí je prakticky pustý.

Někdejší islámské vlivy po sobě sice zanechaly stopy - například v architektuře - ovšem na vyznání obyvatel se nepodepsaly. Naprostá většina všech věřících se hlásí ke katolické církvi.

Foto: Miluše Válková, Právo

Pohled na pláž v Salou přes palmy a pobřežní promenádu.

Geografie

Od zbytku Evropy dělí Španělsko pásmo Pyrenejí, v pohoří Sierra Nevada se tyčí nejvyšší hora pevninské části země Mulhacén. Zbytek země je velice rozmanitý. Na poloostrově se nalézají jak nížiny, tak pouštní oblasti, pahorkatiny a rozšířené jsou též náhorní plošiny.

Jih země omývají vody Středozemního moře, naopak sever je obklopen Biskajským zálivem. Gibraltar, zámořské území Spojeného království ležící na jižním cípu Pyrenejského poloostrova, je místem, kde se Evropa nejtěsněji blíží Africe. Starý a Černý kontinent od sebe dělí průliv, jenž v nejužším místě dosahuje pouhých čtrnáct kilometrů.

Většina důležitých měst má svou strategickou polohu při pobřeží. Mezi nejznámější patří Barcelona, Valencie, Bilbao či Malaga. Ve vnitrozemí vyniká Sevilla, Zaragoza a především hlavní město Madrid. Ten se může honosit titulem nejvýše položené evropské hlavní město s nadmořskou výškou 655 metrů.

Foto: Miluše Válková, Právo

Klášter Sant Pere de Ródes

Historie

Dlouhá staletí pod nadvládou muslimů

Základy země položili Římané na sklonku starého letopočtu, když dobyli usadivší se zde Kartágo. Zasadili se o zkulturnění oblasti, která následně připadla do rukou barbarským Vizigótům. Ti však byli poraženi muslimy, a tak se část pyrenejského poloostrova stala pro příštích několik století baštou islámu.

Z podmanění Alláhových stoupenců se země dostala za pomoci rozsáhlé reconquisty - znovudobytí. Definitivní konec muslimské éry nastal až v roce 1492, kdy bylo dobyto poslední jejich království, Grenada. Množství odkazů na druhé nejrozšířenější náboženství se však ve Španělsku uchovalo dodnes.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Jedním ze tří klenotů Andalusie je palácový komplex Alhambra v Granadě.

Zlatá léta rozkvětu pohřbilo neúměrné hýření

V témže roce, jako byla ukončena nadvláda mohamedánů, nastal klíčový zvrat pro Španělsko a následně jeden z velkých mezníků historie lidstva, a to když janovský mořeplavec Kryštof Kolumbus ve službách královny Isabely kastilské objevil Ameriku.

Následovalo široké rozdělování a dobývání Nového světa, z čehož kolonizátorům plynuly ohromné zisky. Nastal takzvaný španělský zlatý věk, jenž je spojen s úspěšným panováním habsburských králů Karla I. a Filipa II. Po jejich smrti však tehdy největší koloniální mocnost čekal vinou válek a hýření panovnického dvora hospodářský úpadek a země přišla o značnou část nabytého území.

Foto: Profimedia.cz

Španělská Sevilla by mohla mít do konce 21. století stejné klima jako vyprahlý arizonský Tuscon v USA.

Místo světových válek boje na domácích frontách

V první i druhé světové válce Španělsko vystupovalo jako neutrální. Roku 1923 byla v zemi nastolena vojenská diktatura, která trvala sedm let. Poté se v roce 1931 opět stala republikou a na scénu se dostal generál Francisco Franco. Ten stál za vypuknutím občanské války v roce 1936, při které se jeho fašističtí stoupenci, přezdívaní Frankisté, střetli s levicovými republikány. Po třech letech krvavých bojů, v nichž se hojně angažovali také cizinci, zvítězila pravice a opět došlo k nastolení diktatury.

Franco, který se jmenoval doživotní hlavou státu, zemřel v roce 1975 a vlády se ujal Juan Carlos I. Bourbonský. V zemi byla obnovena monarchie a přijata demokratická ústava. Rovněž následoval všeobecný rozmach země.

Foto: Profimedia.cz

Pláž ve španělském letovisku Oropese

Články k tématu

Požár na Tenerife vyhnal z domovů 3000 lidí

Sezona požárů na Kanárských ostrovech ještě neskončila. Hasiči na Tenerife bojují s rozsáhlým požárem, kvůli němuž úřady nařídily preventivní evakuaci tří...

Muž osahával reportérku v živém vysílání

Španělská reportérka Isa Baladová zrovna v živém vysílání podávala informace o incidentu v jednom madridském obchodu, když k ní přistoupil kolemjdoucí muž...

Agresivní ryby terorizují turisty na Mallorce

Na španělském turistickém ostrově Mallorca se množí případy, kdy na lidi ve vodě útočí malé ryby a způsobují jim bolestivé, někdy i krvácející rány. Agresivní...

Volby ve Španělsku vyhráli opoziční lidovci

Nedělní španělské parlamentní volby vyhráli opoziční lidovci s 33 procenty hlasů před vládními socialisty se 31,7 procenta. Vyplývá to z výsledků zveřejněných...