Hlavní obsah

Polonazí aktivisté protestovali na Mallorce proti býčím zápasům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace na ochranu zvířat AnimaNaturalis požaduje úplný zákaz býčích zápasů na Baleárských ostrovech, což v neděli její stoupenci přišli vyjádřit na demonstraci v Palmě na Mallorce. Býčí zápasy jsou ve Španělsku politikum. Na jiné demonstraci, svolané naopak na podporu corridy, účastníci zpívali hymnu ultrapravicové Falangy.

Polonazí aktivisté s rohy na hlavě protestovali na Mallorce proti býčím zápasůmVideo: AP

 
Článek

Protest, který se uskutečnil před budovou radnice ve městě Palma de Mallorca a při němž se četní účastníci svlékli do spodního prádla a připevnili si k hlavě stylizované rohy, pořádala AnimaNaturalis spolu s organizací CAS International, jež také bojuje proti býčím zápasům, píše server Euroweeklynews.

Organizátoři zkritizovali býčí zápasy, které se konají na Mallorce v Palmě a v Ince, a obořili se na pravicovou Lidovou stranu (PP), jež zvítězila v nedávných volbách do místního parlamentu Baleárských ostrovů a kterou podporuje krajně pravicová strana Vox.

„Nová konzervativní vláda Lidové strany s podporou krajně pravicového Voxu podporuje tento typ show, aniž by naslouchala etickým pochybnostem či se zabývala tím, že o býčí zápasy je minimální zájem,“ citoval server koordinátorku organizace AnimaNaturalis Elianu Guerreñovou.

Býci jako politikum

Některé správní oblasti (provincie) Španělska v minulosti schválily regulaci býčích zápasů či místně platné zákony, které je zakazovaly. Španělský ústavní soud však některé zákazy zrušil, což je případ i Baleárských ostrovů, jejichž je Mallorca součástí.

To kvitovali konzervativně smýšlející Španělé, kteří vnímají býčí zápasy jako součást národních tradic. A tento pohled propagují i pravicové strany.

V Madridu se poprvé od začátku pandemie konaly býčí zápasy

Cestování

Server Majorca Daily Bulletin upozornil na demonstraci podporovatelů býčích zápasů, ke které došlo před býčí arénou v Palmě o několik dní dříve. Její účastníci zpívali píseň Cara al Sol (v překladu Tváří ke slunci). Ta se ve 30. letech 20. století stala hymnou krajně pravicové Falangy, jež za španělské občanské války podporovala pozdějšího autoritativního vládce Španělska Francisca Franca.

Levicová opozice to označila za skandál a „návrat frankismu“. Policie nyní vyšetřuje, zda veřejná produkce falangistické hymny neporušila baleárské a španělské zákony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám