Hlavní obsah

Španělský sexuální násilník se změnil na ženu. Je to nový člověk, trest je nesmysl, říká obhájce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španěl odsouzený za dva případy násilí na ženách si úředně změnil pohlaví na ženské. Podle jeho obětí se pomocí formální procedury, kterou jde v zemi absolvovat velmi snadno, snaží uniknout trestu. U soudu tvrdí, že sexuálního násilí se dopouštěl kvůli traumatu ze své nevyhovující pohlavní identity. Informuje o tom španělský list El Mundo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odsouzený mladý muž z jihošpanělské Sevilly, který má nastoupit čtyřicetiměsíční trest za násilí na ženách, si během léta změnil genderovou identitu a jméno z Antonia na Milan, což je ve španělštině ženské jméno. Jeho advokát nyní podle obhájkyně obětí Maríy Atocheové tvrdí, že trest pozbývá smyslu, neboť jde o zcela nového člověka. Pobyt ve vězení by podle něj navíc mohl Milan vzhledem k nové identitě psychicky velmi ublížit.

„Jeho právník říká, že vězení slouží k reintegraci lidí do společnosti, a protože je to nový člověk, není co reintegrovat,“ uvedla Atocheová.

Případ vyvolal v zemi diskusi o dopadu nového zákona o změně pohlaví. Ten podle listu La Razón umožňuje změnit v úředním registru pohlaví jakémukoli Španělu či Španělce starší 16 let bez nutnosti dokládat lékařské zprávy či podstoupit chirurgický zákrok.

„(Nový) trans zákon je skvělý pro všechny, kteří jsou opravdu trans, ale dává bianko šek násilníkům. Ti mohou udělat toto a pak beztrestně pokračovat ve svých činech, protože už to nebude machistické násilí,“ řekla listu El Mundo jedna z obětí vystupující pod smyšleným jménem María.

Třicet let ve vězení. Herec Masterson dostal trest za dvacet let stará znásilnění

Amerika

„Vláda přijala zákon, který takové věci podporuje. Řekněte mi, oběti, za kým mám jít, co mám dělat,“ sekunduje jí Patricie. „Je to výsměch nejen obětem, ale i jejich rodinám, které jsou nepřímými oběťmi, a ženám. Je to tak jednoduché,“ dodala s tím, že to ve Španělsku dnes funguje tak, že si násilník dojde na matriku, oznámí, že se cítí jako žena a že dostane papír, který mu to potvrdí.

„A získáte všechna práva, která jsme si my ženy tak tvrdě vydobyly. Jak je možné něco takového dovolit? Děláme dvacet kroků zpět,“ uzavřela Patricie.

Patricie ani María si ovšem nemyslí, že by změna jména měla na trestu cokoli změnit. „Neexistuje žádná možnost, že by se někdy cítil jako žena, vůbec ne, nepřikládám tomu ani špetku důvěryhodnosti,“ řekla Patricia. „Ten člověk je pravým opakem ženy. Napadal a očerňoval ženy, je homofobní, sexistický,“ uvedla María.

Výsledek snahy Milan nechtějí španělská média předjímat. Jde patrně o první podobný případ, neboť zákon umožňující lidem snadno měnit úřední genderovou identitu schválil parlament letos v únoru.

Anketa

Měl by být člověk za sexuální násilí potrestán, i když se nechá úředně prohlásit za jiné pohlaví?
Ano
98,1 %
Ne
1,1 %
Záleží na povaze případu
0,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5542 čtenářů.

Nizozemskou královnou krásy se stala transgenderová soutěžící

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám