Hlavní obsah

Pozor, medúzy. Španělé brání pláže před turisty falešnými cedulemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělští aktivisté se rozhodli poškádlit turisty na Mallorce. V prostorách nejvyhledávanějších pláží rozmístili falešné cedule s anglicky psanými nápisy varujícími před nebezpečnými medúzami, padajícím kamením a dalšími nesnázemi.

Foto: X (dříve Twitter) Catevra

Falešné cedule na Mallorce

Článek

Cedule působí oficiálním dojmem a prokazují určitou nápaditost. Kromě medúz a kamení referují také o úplném zavření pláže nebo varují čitatele, že na pláž půjde další tři hodiny.

Místní, kteří se dorozumí katalánsky, falešným cedulím nenaletí. V katalánštině je na nich totiž drobným písmem vysvětleno, že ve skutečnosti nehrozí požahání medúzou, ale přeplnění pláže turisty a podobně.

Za počinem, na který ve čtvrtek upozornil britský deník The Daily Mail, stojí antikapitalistická skupina Caterva. Ta o sobě dala vědět například kritikou věhlasného španělského tenisty Rafaela Nadala, jenž se měl provinit tím, že podniká a podle aktivistů při tom vykořisťuje.

„Se špetkou humoru jsme vyvěsili pár plakátů, které můžete vidět na fotkách. Uzurpování zátok je jen dalším vyjádřením toho, jak kapitalismus využívá ekonomickou činnost, jako je turistika, dovedenou do extrému, ke ždímání území a vytěžení maximální nadhodnoty z pracujících,“ napsala Caterva na síti X (dříve Twitter).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám