Hlavní obsah

Mallorca na některých plážích zakázala koupání kvůli uniklým fekáliím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníky španělského ostrova Mallorca v minulých dnech překvapila na některých plážích červená vlajka, kterou vyvěsili plavčíci na znamení, že se lidé v danou chvíli nesmí koupat. Důvodem byl únik fekálií do moře.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle listu Mallorca Zeitung za to mohly vydatné deště z minulého týdne, které zahltily přepadové nádrže čisticí stanice ve správním středisku Palma a odpad se dostal do pobřežních vod.

„Systém zafungoval a zabránil tomu, aby do moře bylo spláchnuto 35 tisíc metrů krychlových směsi odpadních a dešťových vod. Vzhledem k vydatnosti srážek to ale nestačilo,“ přiznala v prohlášení radnice v Palmě.

Úřady tak musely v pátek uzavřít městské pláže Cala Mayor, Can Pere Antoni, Ciutat Jardi a Cala Estancia. Už v sobotu dopoledne ale zákaz odvolaly, když testy prokázaly, že voda už opět odpovídá hygienickým normám.

O víkendu a v pondělí ale platil zákaz koupání na plážích, které spadají pod nedalekou obec Llucmajor. „Když jsme v pátek dopoledne prováděli rozbor vody, bylo ještě všechno v pořádku. V sobotu už ale analýza vzorků nedopadla dobře,“ potvrdila deníku starostka obce Xisca Lascolasová. Problém podle ní zavinil páteční liják, který vyplavil odpadní vody do zálivu Arenal.

Odborníci varují, že takto znečištěná voda může způsobit nejen dráždivé reakce na kůži. Hrozí nebezpečí, že se do těla dostane přes nos, ústa nebo otevřená místa na pokožce, třeba drobnější rány. Pak může vyvolat záněty močových cest, genitálií, žaludeční a střevní infekce, hnisavé reakce na poraněních kůže nebo také otravu krve.

Agresivní ryby terorizují turisty na Mallorce

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám