Hlavní obsah

Voda z kohoutku jen občas, řeky a nádrže na suchu. Španělsko drtí nedostatek vláhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhé měsíce sucha přivedly řadu španělských oblastí do krize, kterou nikdo nepamatuje. Omezení v používání pitné vody se týká již devíti milionů osob, některá města začala v noci zavírat vodu úplně. Nejvíce postižené jsou Katalánsko a Andalusie, kde již zastavili i přívod vody do plážových sprch.

Ve španělské přehradě Tous nedaleko Valencie klesla hladina vody kvůli suchu na čtvrtinuVideo: Reuters

 
Článek

„Když to bude nutné, snížíme tlak vody v potrubí, abychom spotřebitele přiměli k nižšímu odběru vody. Zatím jsme zavedli limity na spotřebu vody v komunálních službách,“ nastínil šéf Katalánské vodohospodářské agentury Samuel Reyes citovaný serverem 20minutos.es chmurnou budoucnost dodávek pitné vody ve „svém“ regionu.

Ve Španělsku mají tropy, padají rekordy

Zahraniční

Téměř osmimilionové Katalánsko čelí již dlouhé měsíce nedostatku srážek, kvůli kterému se nestačí doplňovat zásobníky vody, a vodohospodářské firmy se tak dostávají na hranu kapacity. Ještě horší je situace na samém jihu Španělska v Andalusii. V některých tamějších lokalitách již v noci dodávky pitné vody začali vypínat úplně. Není totiž kde brát: podle listu SUR odvolávajícího se na údaje španělského ministerstva životního prostředí totiž stav andaluských vodních nádrží klesl na úroveň 22 procent maximální kapacity a některé řeky, v nichž dosud voda tekla celoročně, úplně vyschly.

Jak uvedl list El País, v současnosti čelí nějakému omezení dodávek vody téměř devět milionů Španělů, tedy asi pětina populace.

Konec sprchování na plážích

Vedle rezidentů se omezené dodávky vody týkají i turistů, kteří do obou zmíněných regionů míří v milionových počtech. V Málaze, největším městě na jižním pobřeží, úřady zastavily přívod sladké (pitné) vody do sprch na plážích, které dosud byly volně přístupné, a další andaluské lokality následují. Vyschly také městské kašny, pokud nedisponují uzavřeným vodním okruhem.

Foto: Profimedia.cz

Už neteče nic. Vyschlé koryto řeky Muga v Katalánsku

Podle ministryně životního prostředí Teresy Riberové sice Španělé byli na delší období sucha v minulosti zvyklí, situace se ale ještě nikdy nedostala tak daleko. „Kvůli klimatickým změnám jsou tyto projevy častější a hlubší, je naším úkolem se na to připravit,“ řekla Riberová serveru Euronews.

Miliardy na pomoc farmářům

Začátkem května schválila španělská vláda finanční balík na opatření proti suchu ve výši 2,2 miliardy eur (asi 52 miliard korun). Peníze poputují z velké části na pomoc zemědělcům - od výstavby dalších nákladných odsolovacích zařízení až po kompenzace farmářům v nejhůře postižených oblastech.

„Neumím ale slíbit, že bude více vody. Musíme napnout síly k tomu, abychom tu vodu, která je k dispozici, dokázali zužitkovat vícekrát,“ nastínila podle listu The Guardian budoucnost ministryně Riberová. Města podle ní mají zvýšit podíl recyklované vody ze současných asi deseti procent na dvojnásobek.

Déšť není na obzoru

Předpověď počasí podle prognózy Španělské meteorologické agentury (AEMET) zatím neslibuje žádnou pomoc, zemi tento týden opět sevře horké a suché počasí. Teploty ve vnitrozemí Andalusie mají znovu vyšplhat ke 45 stupňům Celsia a mohou se přiblížit absolutním rekordům.

Sucho v Evropě na kontinentě ohrožuje hlavní říční trasu pro obchod

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám