Hlavní obsah

Ve Španělsku mají v lednu letní teploty. Pláže ožily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploty v jihošpanělském regionu Murcía lámou v těchto dnech rekordy. Ve čtvrtek tam španělská státní meteorologická agentura AEMET na jedné ze svých stanic naměřila 28,2 stupně, což překonalo dosud nejvyšší teplotu z roku 1986, informovala stanice Sky News. Teploty v jižním Španělsku se pohybují kolem letních 25 stupňů už několik dní.

Ve Španělsku je nebývalé teplo, lidé se koupou v moři.Video: Reuters

 
Článek

Teplé počasí podle Sky News vylákalo lidi ven na pláže. Například na Malvarrose ve Valencii se lidé opalovali či hráli volejbal a někteří se dokonce koupali.

Přestože si lidé počasí většinou užívají, někteří se neubrání pocitu, že to není jen tak. „Je nám to příjemné takové teploty, ale nemyslíme si, že je to úplně normální,“ řekl 66letý Thorsten Petersen z Dánska.

Místní důchodkyně, která se představila jako Adela, dodala: „Ten, kdo vnímá, co se tu děje, nemůže tvrdit, že žádná klimatická změna neexistuje. Myslím, že je to katastrofa to současné horko.“

Foto: Eva Manez, Reuters

Lidé se opalují a hrají volejbal na valencijské pláži Malvarrosa. (leden 2024)

Vysoké teploty ve Španělsku také způsobily, že mnohé z pyrenejských hřebenů mají jen velmi málo sněhu. Některé jsou dokonce zcela holé. To znamená, že sucho, které Pyrenejský poloostrov sužuje, bude nejspíš pokračovat. Podle AEMET byly průměrné srážky od září 2022 o 17 procent nižší, než činil průměr v letech 1991 až 2020. 

Loni ve Španělsku klesla sklizeň obilí o 40 procent a vláda k pokrytí domácí poptávky musela dovézt kolem 20 milionů tun obilí.

Třetina území světa za posledních 40 let významně vyschla. Sucho se týká i Česka

Věda a školy

El Niño a La Niña

Jevy El NiñoLa Niña jsou protikladné klimatické jevy, které se střídají, přičemž v mezidobích nemusí působit ani jeden z nich. El Niño je teplá fáze souhrnného jevu El Niño – jižní oscilace (ENSO), La Niña je chladnou fází ENSO.

Za normálních okolností vanou v Tichém oceánu pasáty západně podél rovníku a odnášejí teplou vodu z Jižní Ameriky směrem do Asie. Tuto teplou vodu pak nahrazuje studená voda z větších hloubek. El Niño a La Niña tyto běžné podmínky narušují, což významně ovlivňuje počasí na celé Zemi. Nejteplejší rok v konkrétní dekádě je téměř vždy ten s výrazným vlivem jevu El Niño, naopak nejchladnější rok bývá ten s významným projevem La Niña. Změny v rozložení teplých a studených vod mění vzorce tvorby oblačnosti a míry výparu.

Současné počasí v Evropě včetně španělských teplotních rekordů souvisí podle webu Severe Weather Europe s jevem El Niňo, který sice slábne, ale s jeho vlivem na počasí ve světě bude nutné přinejmenším do dubna počítat.

Podle evropského modelu ECMWF bude Evropa na jaře většinou pod vlivem nízkého tlaku vzduchu nad severním Atlantikem, což v jejím středu bude znamenat nadprůměrně vysoké teploty.

Nebude zima, nebude mráz. El Niňo se protáhne do jara

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám