Hlavní obsah

Když vyjdete ven, začnete se dusit. Tenerife sužuje nejhorší požár za posledních 40 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes 7600 lidí je postiženo v důsledku požáru, který se od úterka šíří na kanárském ostrově Tenerife. Část z nich úřady podle stanice RTVC evakuovaly, dalším bylo doporučeno zůstat doma. Kvůli kouři by lidé venku měli používat respirátory.

Požár na TenerifeVideo: Reuters

 
Článek

Požár pustošící Tenerife se už přiblížil k hlavnímu městu Santa Cruz na 20 kilometrů. Plameny se snaží zlikvidovat více než 250 hasičů podporovaných dvěma stovkami vojáků a 17 letadly. Podle Fernanda Clavija, regionálního prezidenta Tenerife, má požářiště nyní obvod 32 kilometrů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Požár na Tenerife poblíž města El Rosario

Nejhorší požár za uplynulých 40 let si podle RTVC vytvořil „vlastní meteorologické podmínky“, přičemž všudypřítomné poletující kousky žhavého popela způsobily několik menších požárů.

„Když vyjdete ven, začnete se dusit,“ popsala situaci podle agentury Reuters Alba Gilová, obyvatelka obce La Esperanza. „Je to, jako by vám něco uvízlo v krku,“ dodala.

Navíc nejvyšší teploty na ostrově dosahují v posledních dnech 40 stupňů a podle listu The Guardian přinejmenším o víkendu ještě porostou.

Foto: Borja Suarez, Reuters

Hasit požár na Tenerife zahaleném do kouře pomáhají i vrtulníky s bambi vaky

Ačkoli minulý měsíc úřady kvůli plamenům, které zasáhly asi 4500 hektarů, evakuovaly dva tisíce lidí na sousedním ostrově La Palma, letošní sezonu lesních požárů na Kanárských ostrovech až dosud považovaly za „relativně příznivou“. Zahořelo totiž o 325 požárů méně než loni. Nejnovější mohutný požár na Tenerife, který se stále nedaří dostat pod kontrolu, s ohledem na postiženou plochu více než 3300 hektarů příznivý trend zlomil.

Naplňte nádrž a odjeďte. V Kanadě se evakuuje kvůli ohni celé dvacetitisícové město

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám