Hlavní obsah

Za čím vyrazit na Mallorku, Menorku a Ibizu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baleárské ostrovy omývané Středozemním mořem východně od španělské pevniny jsou českým turistům dobře známé. Nejvíce lákají jak dva největší Mallorca a Menorca, tak i proslulá Ibiza. Tušíte, který z nich je pro vás tím pravým a proč?

Foto: Profimedia.cz

Baleáry lákají turisty nejen na krásné pláže.

Článek

Mallorca má od všeho něco

Pokud netoužíte po dovolené vyhraněné jen v jednom duchu a chcete si užít od všeho trochu, Mallorca je pro vás jasnou volbou. Má totiž vše od půvabných pláží přes hory jako dělané k výšlapům po údolí ideální pro cyklistiku. Najdete na ní kosmopolitní metropoli se zajímavými památkami i bujarým nočním životem, malebné vesničky stranou od všeho, kde můžete objevovat tradiční řemesla, i luxusní resorty, v nichž se vyřádí nejen vášniví golfisté.

Největší baleárský ostrov disponuje 50 kilometry pláží, což z něj činí vyhledávané útočiště milovníků koupání od května do října. Mezi nejkrásnější písečné zátoky ostrova patří pláž Formentor s jemným pískem, tyrkysovou vodou a stínem v podobě četných borovic, nacházející se na severu ostrova nedaleko městečka Port de Pollença. Snad ještě půvabnější je pláž v malebné rybářské vesničce Cala Figuera na nejsevernějším výběžku Mallorky.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Formentor je vyhlášená průzračnou vodou i přirozeným stínem.

Opět severně leží i kilometry dlouhá pozvolná pláž Alcudia, která je označována za nejrozlehlejší na ostrově. Široká nabídka služeb se na ní potkává s křišťálově čistou vodou.

FOTO: Během očistného rituálu ve Španělsku probíhají jezdci s koňmi plameny

Muži

Na západě se nachází neméně lákavá, ale komornější pláž Portals Vells s poklidnými vodami, která je oblíbená jak u místních, tak rodin s dětmi i milovníků šnorchlování a potápění.

Snad nejoblíbenější pláží východního pobřeží je Cala Millor ve stejnojmenném pulzujícím letovisku plném restaurací a kaváren, jež je lemováno promenádou. Kdo má raději poklidnější scenérie, zamíří na východě do přírodního parku Mondragó se stejnojmennou pláží ověnčenou modrou vlajkou, kde je i řada dalších turisticky atraktivních cílů.

Foto: Profimedia.cz

Přírodní park Mondragó láká nejen na krásné pláže.

Okouzlující Palma de Mallorca

Říká se, že do hlavního města nejen Mallorky, ale celých Baleár je těžké se nezamilovat na první pohled. Letní sídlo španělské královské rodiny na západě ostrova dýchá středomořskou atmosférou, jeho staré město pak uchvacuje maurskou architekturou. Nábřeží lemují obří palmy, secesní budovy v centru připomínají Gaudího stavby v Barceloně a moderní restaurace a kluby lákají k zastavení.

Žádný z návštěvníků si nesmí nechat ujít návštěvu katedrály Panny Marie ze 13. století, jež je jednou z největších gotických sakrálních staveb v Evropě a skví se na většině fotografií města.

Foto: Profimedia.cz

Palma de Mallorca má specifické kouzlo.

Škoda by byla vynechat i návštěvu gotického hradu Bellver ze 14. století, jenž je považován za jeden z nejstarších kruhových v Evropě a nachází se zhruba tři kilometry západně od centra města.

Ostrov, který vás potěší

Menorce se někdy přezdívá ostrov malých potěšení, kterých má však v rukávu tolik, že nebudete chtít odjet. A pláže jsou bezpochyby hlavním z nich, vždyť na ostrově se jich nachází přes 100. Jsou mezi nimi ty rozlehlé s veškerými službami, opravdovou specialitou jsou ale ty menší, skryté, vynikající unikátní atmosférou i výhledy. Jejich hlavní koncentrace je na jihu ostrova, oplývajícího zejména přírodními skvosty.

Cala Mitjaneta je jednou z největších krásek. Bílý písek, tyrkysově modrá voda, světlé útesy a zeleň všude kolem, to vše čeká na ty, kteří jsou ochotni si z parkoviště udělat desetiminutovou procházku a dorazit do ráje.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Mitjaneta je jako vystřižená z pohlednice.

Nedaleko od ní se nachází panenská Cala Trebalúger, která je relativně daleko od civilizace a bývá nazývána nejidyličtější na ostrově. Půvabný světlý písek a křišťálově čistou vodu si rovněž mohou užít ti, kterým nevadí procházka, pláž je dostupná i prostřednictvím lodního taxi z okolí.

Pětačtyřicetiminutová chůze z vesnice Santo Tomás či lodní taxi z Cala Galdana dopraví turisty na další úchvatnou pláž obklopenou strmými útesy, Cala Escorxada. Čekají tam krása, klid a kamenné jeskyně, které slouží jako přírodní úkryt před sluncem a případným větrem. Tato pláž je ideální pro celodenní výlet.

Zdaleka ne poslední menší pláží jako z pohlednice je Cala Macarelleta, kde často kotví luxusní lodě. Opět leží na jihu a zase se k ní jde pěšinkou s nádhernými výhledy na celou zátoku.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Macarelleta je prostě kouzelná. Stojí za to si přivstat a být tam první.

Nejen plážové aktivity

Nejen plážemi je ale vyhlášená Menorca. V muzeu ostrova se návštěvníci mohou dozvědět o asi nejpodivnějším historickém obyvateli ostrova, vyhynulém býložravém sudokopytníkovi nazvaném Myotragus balearicus, který bývá vzhledově připodobňován ke kříženci krysy a kozy.

Ostrov je oblíbený i kvůli široké nabídce aktivit. Kromě dvou mořských rezervací ideálních pro šnorchlování a potápění se jedná hlavně o plachtění, vodní lyžování, wakesurfing, paddleboarding či jízdu na kajaku. Na souši se přízni turistů těší aktivní turistika, cyklistika, jízda na koni, pozorování hvězd i objevování starověkých zaniklých kultur. Něco mezi pak vyplňuje prozkoumávání četných jeskyní.

Foto: Profimedia.cz

Pozůstatky talajotické kultury z doby bronzové na nalezišti Trepucó jsou dalším z lákadel Menorky. Od roku 2023 patří pod UNESCO.

Menorca je od roku 1993 biosférickou rezervací UNESCO s nejrozsáhlejší mořskou rezervací ve Středomoří. Sídlí tam, nebo ji pravidelně navštěvuje, velké množství mořských ptáků jako buřňák baleárský a savců reprezentovaných delfíny a kulohlavci. Milovníci přírody na ní najdou četné příležitosti ke zkoumání endemických druhů nejen v několika botanických zahradách.

Volnomyšlenkářská Ibiza

Ibiza je všeobecně známá zejména jako party ostrov. Méně proslulá je její rodinná stránka. Tu zahraniční turisté objevují nejen mimo hlavní sezonu. Na ostrově totiž najdete celoročně poklidnější místa, kde si děti užijí vodní radovánky a rodiče i nějaký ten koktejl.

Foto: Profimedia.cz

Z trhů v Las Dalias dýchá volnomyšlenkářská atmosféra.

Stylový ostrov je oblíbený i vyznavači zdravého životního stylu, jógy a hippie módy. Její fanoušci by si neměli nechat ujít řemeslné trhy v Las DaliasPunta Arabí. Na Ibize si prý nemusíte na nic hrát a můžete být zkrátka sami sebou.

Největší město Ibiza se nachází na jihovýchodním pobřeží ostrova. Jeho historická část je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO a úzké uličky se stylovými obchody lákají k objevení a nákupu suvenýrů. Nachází se zde maurská pevnost, která je nejlépe zachovalou stavbou svého druhu ve Středomoří. Stejně jako punská nekropole Puig des Molins též patří pod UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

Město Ibiza se nachází na jihovýchodním pobřeží stejnojmenného ostrova.

Podvodní zahrada

Ibiza vyniká rozmanitostí stylů i přírodním bohatstvím. Mořské dno v jejím okolí je pokryté poseidonií mořskou, endemickým druhem Středozemního moře. Kvetoucí mořská tráva tam tvoří podmořské louky, na něž je radost pohledět.

Ibiza, stejně jako Mallorca a Menorca, vyniká i půvabnými plážemi. Za všechny jmenujme San Miguel na severu ostrova, nacházející se v poklidném letovisku Puerto de San Miguel, oblíbeném u rodin s dětmi. Ty se batolí na přehledné pláži s jemným pískem a odpočívají ve stínu okolních borovic, rodiče a větší děti mohou vyzkoušet některý ze široké nabídky vodních sportů.

Foto: Profimedia.cz

Puerto de San Miguel je menším letoviskem oblíbeným zejména u rodin.

Foto: Profimedia.cz

Poseidonie mořská v okolí ostrova

Dalším u rodin oblíbeným střediskem a pláží je Cala Llonga na východě ostrova, kde je též mělká křišťálově čistá voda a jemný písek vhodný k nekonečným hrám. Letovisku nahrává i blízkost města Ibiza, ideální k výletům za poznáním i nákupy všeho druhu.

Mezi nejoblíbenější pláže na ostrově dále patří sousední zátoky Conta a Bassa na jihozápadě ostrova, jež vynikají nejen úžasně modrou vodou, ale i bílým pískem a výhledem na okolní ostrůvky. Na Baleárách si prostě to své najde snad každý.

Anketa

Který ostrov vás láká nejvíce?
Všestranná Mallorca
45,2 %
Přírodními krásami hýřící Menorca
44,1 %
Stylová Ibiza
10,7 %
Celkem hlasovalo 690 čtenářů.

Už jen dva roky. Sagrada Familia se po 144 letech dočká dokončení

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám