Hlavní obsah

Parlament rozhodl: španělským premiérem bude opět Sánchez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní komora španělského parlamentu ve čtvrtek vyslovila důvěru šéfovi socialistů Pedru Sánchezovi, který se tak znovu stane španělským premiérem a může začít sestavovat vládu. Hlasovalo pro něj 179 zákonodárců, tedy těsná většina ve 350členné sněmovně. Proti bylo 171 poslanců, uvedly agentury.

Foto: Susana Vera, Reuters

Nově jmenovaný španělský premiér Pedro Sanchez přijímá gratulace od Jolandy Diazové, druhé vicepremiérky a dosavadní ministryně práce a sociálního hospodářství.

Článek

Ve Španělsku tak končí politická nejistota, která trvala od červencových parlamentních voleb. V těch zvítězila opoziční pravicová Lidová strana (PP), její šéf Alberto Núňez Feijóo ale důvěru parlamentu získat nedokázal.

Sánchez si předem zajistil dostatečnou podporu díky dohodě s levicovou aliancí Sumar a také se dvěma katalánskými separatistickými stranami, které získal slibem amnestie pro aktivisty za nezávislost Katalánska. Za tento krok jej tvrdě zkritizovala španělská pravice, která kvůli tomu už několik týdnů pořádá velké demonstrace. Další je svolána na tuto sobotu.

Amnestie by se měla týkat lidí stíhaných za snahu o nezávislost Katalánska od 1. ledna 2012 do letošního 13. listopadu, zahrnuje tedy období, během nějž se konaly i dva plebiscity o osamostatnění tohoto regionu - nezávazné hlasování z roku 2014 a referendum z roku 2017.

Hlasování zakázal ústavní soud a justice pak za jeho organizaci potrestala mnoho aktivistů i politiků včetně katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta, který žije roku 2017 v exilu v Belgii.

Průlom ve Španělsku. Socialisté získali podporu pro vládu výměnou za amnestii katalánským separatistům

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám