Hlavní obsah

Bolid prozářil oblohu nad Středozemním mořem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi jasný meteor, tzv. bolid, prosvištěl skrze noční oblohu v pondělí nad Středozemním mořem. Událost zachytil amatérský astronom Carlos Alcaraz ze Španělska, jeho videozáběry nyní zprostředkovala agentura AP.

Nad Katalánskem proletěl bolid.Video: AP

 
Článek

Bolid s označením SPMN120224C zaznamenal Alcaraz v pondělí 12. února ve 3:20 SEČ z města Corbera de Llobregat v provincii Barcelona. Je to jedna ze čtyř provincií Katalánska, autonomního společenství na severovýchodě Španělska.

Působivé video ukazuje meteor, jehož dráha v zemské atmosféře byla mezi Katalánskem a ostrovem Korsika.

„Ač to některé zahraniční zdroje tvrdily, nejednalo se o kometu, ale o jasný bolid - takový, jaké našimi kamerami Evropské bolidové sítě pozorujeme desítky ročně. Tedy sice krásná podívaná, ale nic mimořádného,“ okomentoval to pro Novinky Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Působivé nebeské divadlo: Valentýnské sblížení Měsíce s Jupiterem

Věda a školy

Sami Španělé uvádějí, že mateřské těleso bolidu je kometárního původu, což pravda je.

Pozoruhodné pády meteoritů v Německu a Itálii

Jestli něco v poslední době bylo v této souvislosti mimořádné, tak podle Suchana jednoznačně to, že na základě výpočtů českých astronomů byly v Německu nalezeny vzácné meteority z planetky 2024 BX1. O tom jsme rovněž informovali.

Na území Německa dopadly meteority. Čeští astronomové je pomohli najít

Věda a školy

Za připomenutí stojí i nedávný nález z Itálie: tamní výzkumníci objevili jeden z nejvzácnějších mikrometeoritů. Jako teprve třetí identifikovaný na světě obsahuje extrémně vzácnou slitinu hliníku, mědi a dalších prvků. Je také teprve druhým nalezeným meteoritem, který obsahuje tzv. přírodní kvazikrystaly.

Italové našli jeden z nejvzácnějších mikrometeoritů

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám