Hlavní obsah

Ministr Dvořák se v migračním paktu plete. Rozebrali jsme pět jeho výroků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je ministrem pro evropské záležitosti, o klíčovém evropském dokumentu, migračním paktu, se však vyjadřuje zavádějícím způsobem. Martin Dvořák (STAN) hovoří o výjimce pro Česko, která ovšem v nařízeních není. Povinnou solidaritu v paktu nevidí, přitom se v nařízení mluví o povinném spravedlivém podílu. Podívali jsme se na pět výroků a ověřili je.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák

Článek

O povinné solidaritě

V migračním paktu nejsou kvóty, není tam povinná solidarita. Ti, kdo nás napadají, buď nerozumí anglicky, nebo prostě lžou!

- na sociální síti X 18. 4. 2024

Nepravda

Kvóty, pokud se jimi rozumí povinné přijímání migrantů, v textech nejsou, ale s povinnou solidaritou migrační pakt počítá. Zmiňuje ji postoj Evropského parlamentu k nařízení o řízení azylu a migrace, v bodě 40 se doslova píše: „Nový, povinný mechanismus solidarity by proto měl umožnit posílení připravenosti členských států na řízení migrace, řešení situací, kdy členské státy čelí migračnímu tlaku, a usnadnění pravidelné solidární podpory mezi členskými státy.“

Povinnost je zmíněna i v textu samotného nařízení, konkrétně v bodě 57 a odstavci 3, které hovoří o zasedání fóra členských států. Konkrétně se uvádí: „Během tohoto zasedání členské státy rovněž přislíbí své příspěvky do ročního rezervoáru solidarity v souladu s odstavcem 4 tohoto článku a povinným spravedlivým podílem vypočteným podle referenčního klíče stanoveného v článku 66.“

Povinnou solidaritu zmínila i evropská komisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johansson ve svém příspěvku na sociální síti X: „Pojďme si to ujasnit: pravidla schválená v paktu o migraci a azylu nepožadují povinné relokace, ani v době krize. Co je vyžadováno, je povinná solidarita, finanční nebo operační.“

O výjimce pro Česko

Dozvídáme se, že pan vicepremiér lhal, když tvrdil, že tam nejsou kvóty, a když je tato lež o lži vyvrácena, dozvíme se, že pan vicepremiér a pan premiér lhali, když tvrdili, že tam je výjimka, a ona tam skutečně je.

- v Poslanecké sněmovně 18. 4. 2024

Nepravda

Ve skutečnosti žádná výjimka v nařízení o řízení azylu a migrace není. Není pravda, že by se Česka povinná solidarita automaticky netýkala kvůli tomu, že přijalo statisíce uprchlíků z Ukrajiny. Ve skutečnosti se jedná o mechanismus, na základě kterého je možné požádat o vyjmutí z povinné solidarity, a bude záležet vždy na konkrétním posouzení žádosti, zda výjimka bude uznána, na návrh Komise bude rozhodovat Rada ministrů, tedy zástupci členských států.

Tento fakt potvrdilo i samotné ministerstvo vnitra. „Skutečně nejde o žádný automat. Vše schvaluje Rada, tedy členské státy. Důležité ale je, že Komise bude mít povinnost zohlednit počet držitelů dočasné ochrany v tom kterém členském státě,“ uvedl Miroslav Jašurek, ředitel odboru komunikace ministerstva vnitra.

O povinném přijímání migrantů

V paktu nejsou ustanovení v rozporu s dlouhodobou pozicí Česka, zejména co se týče povinného přerozdělování migrantů, proto nemá Česko důvod hlasovat proti.

- v rozhovoru pro Novinky.cz 19. 2. 2024

Pravda

Povinné přijímání uprchlíků v textech migračního paktu skutečně není. Státy mají v běžných i krizových dobách vždy možnost místo přijetí migranta zaplatit finanční příspěvek. Stát zasažený migrací sice může v době krize požádat o pomoc a uvést, že za jediné řešení považuje přerozdělení uprchlíků, vždy ovšem záleží na pomáhajícím státu. Ten si může zvolit, zda migranta přijme, nebo místo toho pomůže finančně.

O české verzi nařízení

Strašně se mi líbí, jak kdekdo vykládá pakt, který má 350 stránek, a ještě nemá českou verzi, ale všichni už vědí, co tam je a co to způsobí.

- v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News 21. 4. 2024

Nepravda

Pakt je ve skutečnosti tvořen deseti různými legislativními úpravami, jen nařízení o řízení azylu a migrace má přes tři sta stran, ostatní dokumenty tvoří další stovky stránek. Jejich český překlad je volně k dispozici na stránkách Evropského parlamentu a byl k dispozici už v době ministrova výroku, například ústřední nařízení o azylu a migraci je zde.

O postoji Babišovy vlády

Dovolte mi nejprve citaci: Vláda bude navrhovat jiný systém, podtrhuji jiný systém, řešení vyvolané migrace, pokračuji, které je v souladu s mezinárodními konvencemi a respektuje, opět podtrhuji, princip solidarity mezi státy Evropské unie. Prosím pěkně, to je programové prohlášení vlády Andreje Babiše z roku 2017.

- v Poslanecké sněmovně 18. 4. 2024

Zavádějící

Skutečná pasáž je ve skutečnosti delší a obsahuje kromě jiného také odkaz na spolupráci zemí V4 a výběr uprchlíků mimo hranice Evropské unie. Konkrétní pasáž zní: „Česká republika se aktivně zapojí do zásadních politických jednání v rámci EU a spolu se zeměmi V4 a jinými evropskými spojenci bude navrhovat jiný systém řešení vyvolané migrace založený na bázi zajištění bezpečnosti vnějších hranic, práva selekce a výběru uprchlíků na území před vnějšími hranicemi EU, a to jako efektivní evropské řešení, které je v souladu s mezinárodními konvencemi a respektuje princip solidarity mezi státy EU.“

Migranty nemusí Česko přijímat, může se vyplatit, ukazují dokumenty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám