Hlavní obsah

Španělsko vytáhlo do boje proti mobilům ve školách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

V poslední době se ve Španělsku zvyšuje počet autonomních regionů, které přistupují k regulaci používání mobilních telefonů na základních školách. Stalo se tak poté, co poradní orgán vlády jednomyslně doporučil, že děti by neměly nosit mobilní telefony do mateřských škol ani do tříd prvního stupně základních škol. Pro žáky druhého stupně byla poradním orgánem doporučena zásada, že jejich telefony by měly být vypnuty s výjimkou specifických situací, a to nejenom během vyučovacích hodin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Státní televizní a rozhlasová stanice RTVE informovala, že regulace používání mobilních telefonů ve školách je již běžná většina španělských autonomních regionů. Výjimku tvoří Baskicko, jediný region, který se rozhodl ponechat otázku případných omezení na úvaze jednotlivých škol, jak uvádí deník El País.

Přelomovým momentem bylo zavedení zákazu používání mobilních telefonů ve třídách na prvním stupni základní školy autonomní oblastí Kastilie-La Manche v roce 2014. Tento krok následně adoptovaly další regiony, včetně Galicie v roce 2015 a madridského regionu v roce 2020.

Uplynulé měsíce přinesly přijetí podobných omezení v Andalusii, Murcii, na Kanárských ostrovech či v Aragonii. Od nadcházejícího školního roku se k těmto regionům připojí i Katalánsko.

Škola v USA zakázala dětem mobily. Takhle to dopadlo

Mobil

V těchto oblastech je zaveden zákaz mobilních telefonů ve školkách a na prvním stupni základních škol, zatímco pro druhý stupeň existují různě přísná pravidla.

Je však nutné zdůraznit, že i přes tato omezení existují výjimky, kdy mohou žáci mobilní telefony používat během výuky – pokud to povolí učitel nebo v případě, že děti potřebují telefon z důvodů zdravotních či rodinných.

Autonomní regiony ve Španělsku mají pravomoc stanovovat si vlastní pravidla v určitých oblastech, včetně školství. Výjimkou jsou dvě autonomní města Ceuta a Melilla, ležící na africkém kontinentu, kde školní pravidla určuje centrální španělská vláda, jak zdůraznila RTVE.

Zákaz v Nizozemsku

Zákaz používání mobilních telefonů, počítačových tabletů, a dokonce chytrých hodinek platí pro žáky a studenty od letošního roku v Nizozemku. Netýká se přitom pouze základních škol, ale i středních. Pedagogové si to pochvalují, podle nich jsou žáci klidnější, soustředěnější a konečně se opět baví o přestávkách mezi sebou.

Ředitel Frank Engelen z Niftarlake College v Maarssenu prohlásil, že na jeho škole jsou zkušenosti se zákazem pozitivní. „Až na nějaké výjimky, ale jenom tu a tam,“ podotkl Engelen.

Během prvního týdne, kdy nařízení začalo platit, muselo 50 až 70 studentů odevzdat svůj mobilní telefon zaměstnancům školy. Nedodržovali totiž zákaz a své zařízení používali. „Ale při počtu asi 1600 studentů není několik desítek přestupků tak hrozných,“ má jasno ředitel.

Pozitivní dopady opatření, které vstoupilo v platnost na celostátní úrovni na začátku roku, zaznamenali také studenti. „Naznačují, že přicházejí častěji do kontaktu i se studenty, které neznají,“ uzavřel Engelen.

Za porušení domácí práce

Na Bouwens van der Boijecollege v Panningenu vstoupil zákaz mobilních telefonů v platnost již v září. Zaveden byl tedy dříve, než to nařizovali nizozemští zákonodárci, uvedla ředitelka školy Annemarie Lukassenová. Původně byla omezení zavedena pro studenty nastupující do prvního ročníku na střední škole a po návratu studentů ze zimních prázdnin byla rozšířena na celou školu.

„Studenti museli buď nechat telefon doma, nebo jej zamknout, jakmile škola po prázdninách opět začala. A jde to náramně dobře,“ řekla Lukassenová. „Od té doby jsme museli zabavit méně než 10 telefonů od téměř 1400 studentů. Studenti spolu opět skutečně mluví,“ pochvalovala si podle serveru NL Times změny.

Na přestávku podle ní přinášejí hrací karty, a dokonce byl pedagogy viděn i discman, tedy přenosný přehrávač CD nosičů.

„Recidivisté na této škole dostanou jako trest v případě porušení pravidel domácí práce,“ podotkla ředitelka.

Zákaz mobilů ve školách funguje dobře, pochvalují si Nizozemci

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám