Hlavní obsah

Nedostatek vody i pro turisty? Katalánsko sužuje sucho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katalánsko trápí sucho. A restrikce ohledně úspor vody mohou velmi rychle dopadnout i na turisty, kteří míří například do Barcelony. V rámci nového opatření by hoteloví hosté mohli spotřebovat denně maximálně 100 litrů na osobu, oznámila vláda španělského autonomního regionu. Vše ale bude záviset na vývoji situace.

Foto: Profimedia.cz

Barcelona je jedním z nejnavštěvovanějších míst ve Španělsku.

Článek

Pro Barcelonu je cestovní ruch klíčovým faktorem. Organizace pro ochranu přírody nicméně apelují na úřady, aby se během období sucha omezila spotřeba vody a aby k úspoře přispěli i turisté. Informuje o tom server Independent. Podle hotelové asociace katalánské metropole spotřebuje průměrný turista za den 163 litrů vody, v luxusních hotelech je to dokonce 240 litrů.

Pokud by se tedy nedařilo ušetřit dostatek vody v domácnostech, navrhuje katalánská vláda, aby byla omezena spotřeba i v hotelích, a to na zmiňovaných 100 litrů na osobu. Tento limit by se však nevztahoval na napouštění hotelových bazénů.

Od přísnějšího opatření v tomto směru úřady upustily minulé úterý, kdy bylo rozhodnuto, že soukromé bazény se mohou opakovaně plnit, pokud jde o takzvané klimatické útočiště. Taková místa nabízejí lidem únik před vedrem.

Prázdné nádrže

Sucha v Katalánsku jsou rok od roku horší, v Barceloně už mohli turisté spatřit i cedule, které na krizovou situaci upozorňují. Návštěvníci mají proto šetřit vodou i z vlastní iniciativy. Rezervoáry byly před Velikonoci naplněny jen z 15 procent, jedním z úsporných opatření proto je, že se ve sprchách na plážích nesmí používat pitná voda, uvádí agentura Reuters.

Navzdory tomu, že úřady vyzývají turisty k úspoře vody, zároveň je nechtějí odrazovat od návštěvy Barcelony a dalších míst. „Zpráva od katalánské turistické organizace je smířlivá: lidé si tu mohou užít dovolenou jako obvykle,“ poznamenal šéf odboru životního prostředí David Mascort.

Už jen dva roky. Sagrada Familia se po 144 letech dočká dokončení

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám