Hlavní obsah

Příliš zženštilý a erotický. Plakát s Ježíšem vyvolal vlnu kritiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bouři nevole vyvolal v Seville oficiální plakát k letošnímu Svatému týdnu s odvážným vyobrazením Ježíše Krista. Kritikům, kterých je v silně katolickém Španělsku více než dost, připadá postava Spasitele příliš zženštilá, erotická, provokativní, prostě celkově nevhodná, nebo dokonce urážlivá.

Foto: Profimedia.cz

Salustiano García a jeho plakát

Článek

Svalnaté tělo, krásné tmavé oči, hipsterský účes a zejména rubáš, který jen lehce zakrývá bedra vzkříšeného Ježíše - to vše lze vidět na díle sevillského umělce Salustiana Garcíi, který plakát o uplynulém víkendu představil veřejnosti.

Autor kritiku razantně odmítl. „Je to poselství spirituality, lásky a respektu. Každý, kdo vidí v plakátu sexualitu, musí být nemocný a potřebuje pomoc,“ bránil se v rozhovoru pro deník ABC García, kterému stál modelem jeho syn Horacio.

„Je to laskavá práce, která nechce být revoluční. Je to sladkost a něha, pohybuji se v tomto teritoriu,“ dodal umělec. Vytvořením plakátu jej pověřila městská Rada bratrstev, grémium pro spolupráci církve se světskými orgány.

Podle rychlého online průzkumu označilo 87 procent dotázaných Garcíovo vyobrazení Ježíše za nevhodné. Nejkonzervativnější věřící mezitím shromáždili deset tisíc podpisů pod petici, která požaduje odstranění plakátu z veřejného prostoru.

Foto: Profimedia.cz

Salustiano García se synem Horaciem

Podle serveru Sud Ouest se ke kritikům přidal i šéf sevillské organizace krajně pravicové strany Vox Javier Navarro. „Plakát je provokativní. Nesplňuje účel, pro který byl navržen, tedy posílit zbožnou účast věřících,“ zdůraznil.

Naopak autora se zastal starosta Sevilly José Luis Sanz. „Líbí se mi. Je to odvážný a riskantní plakát,“ řekl s tím, že kontroverze, které dílo vyvolalo, jsou „umělé“.

Svatý týden nebo také Pašijový týden je významné období křesťanského liturgického roku, ve kterém si křesťané připomínají poslední týden Ježíšova pozemského života, jeho smrt na kříži a vzkříšení. Svatý týden začíná Květnou nedělí a končí Velikonocemi (nedělí Vzkříšení).

Ježíš jako historická postava aneb Co se v bibli nepíše

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám