Hlavní obsah

Španělské restaurace mohou účtovat více za stoly na sluníčku nebo ve stínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělská vláda rozhodla, že tamní restaurace si mohou účtovat více peněz za „prémiové“ stoly na sluníčku nebo naopak ve stínu, informují andaluské noviny The Olive Press. Restaurace o tom ale musí hosty informovat.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Andaluská regionální vláda ve středu restauratéry varovala, že mohou být postihováni, pokud nebudou dodržovat pravidla ohledně cen, spropitného, rezervací, účtů či forem placení.

Restaurace podle rozhodnutí nicméně mohou účtovat více za jídlo a pití podávané ať už na sluníčku, nebo ve stínu. Zákazníky o tom ovšem musí informovat ještě před objednávkou.

Podle Rubéna Sáncheze, mluvčího spotřebitelské asociace Facua, si restaurace nemohou účtovat „o deset eur víc“ za stůl jen proto, že je na terase. Co však ale mohou, je navýšit cenu u každého jídla podávaného na terase, pokud to bude jasně uvedeno v menu.

Schválená pravidla dále uvádí, že jídelní nabídka nesmí být prezentována pouze formou populárních QR kódů, protože „ne každý má smartphone, který umí QR kód přečíst“. Stejně tak není možné platit pouze kartou.

Výše případného spropitného je ponechána na zákazníkovi, jakýkoliv účtovaný „servisní poplatek“ je nezákonný. Kohoutková voda by měla být volně k dostání, zákazník by neměl být nucen si kupovat balenou vodu.

U mne budete jíst, co dům dá, vzkázal hostům majitel drážďanské restaurace. A roztrhal jídelní lístek

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám