Hlavní obsah

Plameny doslova svištěly nahoru. Ve Valencii hořel 14patrový dům, vzplál ohromující rychlostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve Valencii na jihovýchodě Španělska hořel obytný dům se 14 podlažími. Zemřeli čtyři lidé, na dvacet dalších se pohřešuje. Úřady  vyslaly na místo polní nemocnici, uvedl web listu El País. Záchranáři do půlnoci na pátek ošetřili 13 zraněných.

Požár domu ve ValenciiVideo: Reuters

 
Článek

Požár vypukl ve čtvrtek kolem 17:30 našeho času v přízemí budovy ve valencijské čtvrti Campanar a během půl hodiny se rozšířil po celém domě.

Ze 14podlažního domu podle El País šlehaly několikametrové plameny a stoupal hustý dým. Zásah komplikoval silný vítr.

„Můžeme potvrdit, že jsou na místě čtyři mrtví,“ řekl novinářům zástupce ředitele regionálního odboru pro mimořádné události Jorge Suárez Torres. Úřady podle něj pracují s rodinami pohřešovaných, aby zjistily, kde se nacházeli v době, kdy budovu zachvátily plameny.

Podle španělských médií těla mrtvých pomohly najít drony. Hasiči mohou kvůli vysokým teplotám pracovat pouze mimo budovu, dodal Suárez.

V domě je 138 bytů, kde žilo zhruba 450 lidí.

Záchranáři, kteří mají na místě polní nemocnici, ošetřili 14 zraněných, z toho šest hasičů. Všichni se nadýchali kouře a mají popáleniny, jeden z hasičů také zlomené zápěstí.

Foto: Eva Manez, Reuters

Požár obytného domu ve španělské Valencii

„Obáváme se ale velkého počtu zraněných, protože s ohledem na rychlost, s jakou se požár šířil, někteří lidé nejspíš nedokázali hořící budovu opustit včas,“ řekl velitel zásahu před půlnocí.

Podle El País plameny zakrátko pokryly celou budovu postavenou v roce 2008, z níž začala odpadávat hořící vnější izolace.

David Higuera, odborník na stavební izolace, podle listu uvedl, že podle všech indicií je za rychlým šířením plamenů materiál použitý na fasádu.

„Jde o hliníkové desky se syntetickým izolátorem, který je velmi hořlavý. Dokážou velmi dobře izolovat proti teplu a chladu, ale tyto syntetické pěny jsou velmi hořlavé,“ dodal.

Carlos a Dani, dva 16letí chlapci, kteří pozorovali požár z blízkého parku, uvedli, že rychlost, s jakou se požár šířil, byla ohromující.

„Šlo to podle těch desek, co tvořily fasádu. Plameny doslova svištěly nahoru,“ řekl Carlos. Oba tvrdili, že viděli na balkonech lidi, kteří volali o pomoc.

Další svědkyně, Ana María González, která pracuje na blízké klinice, uvedla, že hasiči zachránili teenagera z balkonu v prvním patře.

Pak se pokoušeli položit nafukovací matraci. Kvůli odpadávající žhavé izolaci se jim to ale nepodařilo. „Vypadalo to, jako když shora někdo hází obří hořící talíře,“ popsala.

V Mostě hořelo ve dvanáctipatrovém paneláku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám