Hlavní obsah

Jurečka v důchodech prosazuje, o čem Babiš snil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do důchodu odcházet později než v 65 letech, pokud se bude zvyšovat délka dožití. Usiluje o to ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Realizuje tím sen, který měl Andrej Babiš ve své vizi „O čem sním, když náhodou spím“ z roku 2017. 

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš s knihou O čem sním, když náhodou spím. Archivní foto.

Článek

V knize tehdy Babiš psal: „A v kolika půjdeme do důchodu? Celé to spočítáme tak, aby si člověk užil penze asi čtvrtinu svého života.“

Odpověď na to, jak by to mohlo v praxi vypadat, lze najít v materiálech publikovaných nedávno Hradem k jednání o důchodech. Graf na straně 21 v materiálu označeném jako „předběžné výsledky“ ukazuje, v kolika letech by lidé odcházeli do důchodu, pokud by měli v důchodovém věku strávit čtvrtinu života, jak o tom v roce 2017 snil i Andrej Babiš.

Zatímco dnešní padesátníci by odcházeli do důchodu jen o pár měsíců později, než je dnešní strop 65 let, dnešní čtyřicátníci už by se důchodu dočkali v téměř 67 letech. Současní třicátníci by pak šli do penze ve věku vyšším než 67,5 roku a lidé narození v roce 1999 by na penzi čekali do 68 let.

Foto: ČSÚ

Věk, kdy je splněna podmínka čtvrtiny života v důchodu, jak ji uvádí materiál zveřejněný Hradem. Data pocházejí z ČSÚ, zelená čára ukazuje, jak vypadala předchozí zpráva

ANO nešťastná schůzka s prezidentem velmi bolí. Takhle to nejde, zlobí se Havlíček na Hrad

Domácí

Experti se shodují, že současný důchodový systém je neudržitelný a je potřeba ho reformovat. Zprostředkovat jednání mezi vládní koalicí a opozicí se pokusil Hrad, ale jednání se záhy zadrhla. Politici ANO se odmítli dalších jednání účastnit s tím, že bylo po březnové schůzce nepřesně uváděno, že se s vládou dohodli na nutnosti zvyšovat věk odchodu do důchodu. Původně to sice nevyloučili, s tím, že budou chtít další analýzy, pak však přišel Babiš s tím, že hnutí je zásadně proti. To je i současné stanovisko ANO.

„Prodlužování věku odchodu do důchodu je no-go zóna pro hnutí ANO,“ uvedl poslanec hnutí a stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka.

Tímto termínem politici ANO označují něco, co je absolutně vyloučeno. Na dotaz, zda mezi sny Andreje Babiše o čtvrtině života v důchodu a dnešním odmítáním prodloužení věku odchodu do důchodu nevidí rozpor, poslanec odpověděl: „Celá řada názorů se vyvíjí, celá řada názorů je v nějakých rozporech.“

Kolem roku 2035 nastane poplach, varoval Babiš

Vize podepsaná Andrejem Babišem popisuje situaci s penzemi jako vážný problém. „Každý čtvrtý obyvatel Česka je už v důchodovém věku. Pár let to ještě náš penzijní systém utáhne, ale kolem roku 2035 nastane poplach. Do penze začnou odcházet silné ročníky narozené v sedmdesátých letech a brzy potom bude skoro třetina obyvatel Česka starší než 65 let,“ píše se v textu.

„Podle některých prognóz až půl milionu lidí překročí pětaosmdesát a polovina z nich nebude tak docela samostatná. Jak se o babičky a dědečky postaráme a kdo je uživí? A kdo vůbec uživí celou zemi? To je naše kardinální otázka,“ uvádí text podepsaný předsedou ANO.

Zvyšovat daně odmítá, zaměřit by se prý chtěl například na podnikatele, kteří do systému odvádějí jen povinné minimum.

Lidovci navrhují u bezdětných vyšší odvody na důchod

Ekonomika

„Objeví se novinka. Individuální penzijní účty. Tam bude moci i přes internet každý sledovat, kolik už do systému odvedl a jaký důchod ho čeká. Žádná překvapení po šedesátce,“ snil Babiš.

O tom se píše také v programu hnutí ANO před sněmovními volbami v roce 2021. „Důchody zůstanou naší prioritou, aby se seniorského věku nemuseli bát ani dnešní pracující, umožníme průběžné sledování jejich důchodového konta. Každý bude vědět, jaký bude mít důchod,“ píše se v materiálu.

Ohledně příjmů důchodového účtu je pak v předvolebním programu bez dalších podrobností formulace: „Vyřešíme finanční zdroje pro důchody.“

Je přímo uvedeno, že daně se zvyšovat nemají a důchody mají stejně jako platy růst s tím, jak se bude investovat do ekonomiky.

ANO odmítá sdělit svou verzi důchodové reformy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám