Hlavní obsah

Španělští paleontologové popsali nový druh dinosaura. Rád lovil ryby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Paleontologové popsali nový druh dinosaura z čeledi spinosauridů, velkého dvounohého dravce, který se patrně živil rybami a před více než 120 miliony let žil v oblasti dnešní španělské provincie La Rioja. Nově identifikovaný „jezerní lovec“ dostal jméno Riojavenatrix lacustris.

Paleontologové popsali nového masožravého dinosaura, jezerního lovce ze španělské provincie La RiojaVideo: EFE, Reuters

 
Článek

O nových zjištěních napsal minulý týden list El País.

Studie zveřejněná v odborném časopise Zoological Journal of the Linneal Society se zabývala fosilními pozůstatky dávného tvora, které paleontologové našli už v roce 1983 na nalezišti u vesnice Igea.

Agentury EFE a Reuters, jež v souvislosti s novými zjištěními zprostředkovaly video (úvodní video článku), informovaly, že se jeho zkamenělé kosterní pozůstatky našly v sedimentech toho, co bylo před 125 miliony let na dně jezera.

Před 200 lety získal jméno první dinosaurus. Nebyl to „čtyřnohý ještěr“, jak si vědci mysleli

Věda a školy

Nový druh, pojmenovaný Riojavenatrix lacustris, byl dlouhý sedm až osm metrů, měl 2,5 metru na výšku a vážil okolo 1500 kilogramů. Chodil po zadních nohou. Jeho hlavní potravou byly ryby.

Mohl se živit i suchozemskými tvory

„Je možné, že ‚rybařil‘ na březích jezera, z čehož vychází jeho jméno – jezerní lovec z La Rioji –, ačkoliv nevylučujeme, že se mohl živit i suchozemskou kořistí,“ poznamenal paleontolog Francisco Sáez Benito.

Podle vědců objev potvrzuje „existenci nového rodu a druhu (z čeledi) spinosauridů“.

„Jde o prvního popsaného dinosaura z oblasti La Rioja,“ sdělili autoři studie.

  • La Rioja je provincie a současně jedno ze 17 autonomních společenství, rozkládající se na severu Španělska. Metropolí regionu, který z historického hlediska náleží ke Staré Kastilii a je proslaven vínem, je město Logroño.

Zároveň se jedná o pátého spinosaurida na Pyrenejském poloostrově. El País připomíná, že na seznamu je také camarillasaurus z Aragonie, vallibonavenatrix a protathlitis z Valencie a iberospinus z Portugalska.

„Nově popsaný druh představuje kombinaci anatomických znaků, které ho činí jedinečným i mezi ostatními spinosauridy – včetně baryonyxe,“ dodal Sáez Benito v narážce na nejslavnějšího zástupce čeledi, jehož kostra je vystavená v Přírodopisném muzeu v Londýně.

Záhada obávaného spinosaura rozluštěna: tvor větší než T. rex lovil kořist pod vodou

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám