Hlavní obsah

Z balkonů volali o pomoc. Požár domu ve Valencii má nejméně deset obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Španělská policie nalezla uvnitř budovy, kterou ve čtvrtek ve Valencii na jihovýchodě Španělska zničil rozsáhlý požár, deset mrtvých těl. Uvedla to v pátek zástupkyně španělských úřadů Pilar Bernabéová. Před tím úřady informovaly o čtyřech mrtvých a 14 nezvěstných, píší agentury AFP a Reuters.

Požár 14patrového domu ve Valencii má nejméně čtyři obětiVideo: Reuters

 
Článek

Zástupce ředitele záchranných složek Jorge Suaréz dříve uvedl, že vnitřek budovy je stále velmi horký a hasiči se jej v současnosti snaží ochladit natolik, aby do něj mohli vstoupit, píše španělský list EL País.

Záchranné složky ošetřily patnáct lidí, včetně sedmi hasičů, kteří se zásahu účastnili. Devět lidí, z toho pět hasičů, bylo převezeno do nemocnice, uvedl El País s tím, že jejich stav je stabilizovaný a nejsou v ohrožení života.

Plameny doslova svištěly nahoru. Ve Valencii hořel 14patrový dům, vzplál ohromující rychlostí

Evropa

Všichni se nadýchali kouře a mají popáleniny, jeden z hasičů má také zlomené zápěstí. Požár bytového komplexu propukl ve čtvrtek okolo 17:30. Během zhruba půl hodiny se plameny rozšířily do celé budovy.

Části budovy v důsledku požáru odlétly až několik metrů daleko. Podle španělského listu byli všichni lidé, kteří požádali o ubytování, přemístěni do hotelů.

Příčina požáru v tuto chvíli není známá. Některé zdroje tvrdí, že hořet začalo ve čtvrtém patře, jiné, že v sedmém. Podle Davida Higuery, odborníka na stavební izolace, rychlé šíření požáru způsobil materiál použitý na fasádě.

„Jde o hliníkové desky se syntetickým izolátorem, který je velmi hořlavý. Dokážou velmi dobře izolovat proti teplu a chladu, ale tyto syntetické pěny jsou velmi hořlavé,“ uvedl Higuera.

Carlos a Dani, dva 16letí chlapci, kteří pozorovali požár z blízkého parku, uvedli, že rychlost, s jakou se požár šířil, byla ohromující.

„Šlo to podle těch desek, co tvořily fasádu. Plameny doslova svištěly nahoru,“ řekl Carlos. Oba tvrdili, že viděli na balkonech lidi, kteří volali o pomoc.

Opouštím tento svět, sbohem všem. Poslední slova před smrtí v pekle Grenfell Tower

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám