Hlavní obsah

Hackeři zaútočili na Air Europa a získali údaje o platebních kartách klientů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Klienti španělské letecké společnosti Air Europa by se měli mít na pozoru. Hackerům se podařilo proniknout do počítačových systémů aerolinek, ze kterých získali citlivé údaje o cestujících, a to včetně dat o platebních kartách.

Foto: Borja Suarez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle agentury Reuters získali kybernetičtí nájezdníci všechny údaje, které potřebují k platbám na internetu. Vedle čísel platebních karet mají k dispozici také přesná data platnosti a třímístné kontrolní kódy (CVV).

Únik dat se netýká úplně všech klientů španělské letecké společnosti, ale jen některých z nich. Pracovníci Air Europa je již kontaktovali prostřednictvím e-mailů s výzvou, aby platební karty zablokovali u své banky.

Jedná se samozřejmě pouze o karty, které byly použity k nákupu letenek na webových stránkách aerolinek.

30 000 soukromých zpráv se válelo na síti. Kvůli jediné chybě Microsoftu

Bezpečnost

Kolik zákazníků bylo hackerským útokem postiženo, pracovníci Air Europa nezveřejnili. Zatím není ani žádný důkaz, že by byla data použita k podvodným aktivitám.

Případem se již zabývá španělská organizace pro ochranu spotřebitelů OCU. Ta uživatelům doporučila, aby se řídili pokyny letecké společnosti, a současně vyzvala španělský úřad pro ochranu osobních údajů, aby případ důkladně vyšetřil.

OCU se obává především toho, zda Air Europa na kybernetický incident reagovala dostatečně rychle a zda její zaměstnanci nepodcenili ochranu uživatelských dat.

Hackerům nečelí poprvé

Cílem hackerů je totiž společnost opakovaně. V roce 2018 byla dokonce pokutována za to, že po hackerském útoku poskytla 489 000 zákazníkům nepravdivé informace o úniku dat.

Zástupci aerolinek tehdy své klienty informovali až 40 dní poté, co objevili, že se hackerům podařilo ukořistit jejich data. Podle španělských zákonů se tak přitom mělo stát nejpozději do tří dnů.

Z aerolinek unikla citlivá data 30 milionů cestujících

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám