Hlavní obsah

Choval se jako jidáš, pošpinil vlastní otec zavražděného ruského pilota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otec Maxima Kuzminova, ruského pilota, který loni v srpnu s vrtulníkem přeletěl na Ukrajinou kontrolované území a vzdal se úřadům, se vyjádřil, že ho synova smrt nijak nepřekvapila. Také svého syna opakovaně nazval jidášem a zrádcem.

Maxim Kuzminov na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Kuzminov svůj přelet podnikl po předchozím kontaktování ukrajinské rozvědky GUR a se dvěma nic netušícími pasažéry na palubě. Ti byli po přistání při pokusu o útěk zastřeleni.

Sám Kuzminov naopak dostal odměnu ve výši půl milionu dolarů (11,6 milionu korun) a odcestoval do Španělska. Právě tam byl 13. února nalezen mrtev následkem střelného poranění. Společnost Politico píše, že tam pobýval pod falešnou identitou.

Ke Kuzminovově vraždě v městečku Villajoyosa poblíž Alicante se nyní pro ruská média vyjádřil jeho údajný otec Oleg Sivajev, jehož skutečnou identitu nelze nezávisle ověřit.

Ruského pilota, který zběhl i s vrtulníkem, našli mrtvého ve Španělsku

Válka na Ukrajině

„Samozřejmě že jsem čekal, že se mu to stane. Zrádce je zrádce,“ řekl Sivajev na adresu svého domnělého syna, kterého prý naposledy viděl v roce 2013, kdy se Kuzminov vydal studovat na západ.

Foto: Defence Intelligence of Ukraine, Youtube

Maxim Kuzminov

„Přišlo mi, že se chová jako jidáš, a ve stejnou chvíli mi ho bylo líto, že se takhle zaprodal za pár drobných. Zradil svou domovinu, své blízké,“ uvedl Sivajev, zatímco vyjadřoval svou lítost z osudu Kuzminovovy posádky.

Španělské úřady o vyšetřování Kuzminovovy smrti zatím poskytly jen velmi málo informací. Vládní mluvčí Pilar Alegríaová nezodpověděla, zda byl Kuzminov ve Španělsku pod policejní ochranou.

Španělský deník El País ovšem zveřejnil vyjádření zdroje ze zpravodajských služeb, které podle něj o Kuzminovově pobytu v zemi vůbec nevěděly. Také je jedním z vícera zdrojů ze zpravodajských služeb, které z naplánování Kuzminovovy vraždy viní Kreml.

Zrádce, nebo hrdina? Ukrajina zveřejnila příběh přeběhlého ruského pilota

Evropa

Ruský pilot, který odletěl na Ukrajinu s Mi-8, dostane půl milionu dolarů

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám