Hlavní obsah

Průlom ve Španělsku. Socialisté získali podporu pro vládu výměnou za amnestii katalánským separatistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělští socialisté ohlásili ve čtvrtek dohodu s katalánskou stranou Junts o podpoře vlády, součástí ujednání je též amnestie pro katalánské separatisty. Proti dohodě se ve Španělsku v minulých dnech konaly statisícové protesty.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Pedro Sánchez

Článek

„Máme politickou dohodu včetně zákona o amnestii,“ pronesl ve čtvrtek před polednem podle listu El País Santos Cerdán, hlavní vyjednavač Španělské socialistické dělnické strany (PSOE). Shodu socialisté vyjednali s katalánskou stranou Junts (Společně pro Katalánsko).

„Je to dohoda, která nám dává historickou možnost vyřešit problém (Katalánska, pozn. red.), který lze řešit pouze politickou cestou,“ zmínil podle listu The Guardian Cerdán.

Vítěz voleb neuspěl. Španělský král navrhl na premiéra opět Sáncheze

Zahraniční

Dohoda otevírá PSOE cestu k vládě i přesto, že socialisté skončili v červencových volbách se ziskem 31,7 procenta hlasů až druzí za pravicovou Lidovou stranou (PP, 33,1 procent). Vítězní lidovci však v září s pokusem o sestavení vlády neuspěli, neboť si nedokázali zajistit mezi poslanci většinu.

Předseda socialistů Pedro Sánchez by měl většinu získat díky krajně levicovému uskupení Sumar (12 procent), s nímž již podepsal memorandum o spolupráci, a podpoře malých regionálních stran včetně těch katalánských.

Pravice se bouří

Probíhající jednání mezi PSOE a katalánskou stranou Junts, která v novém parlamentu disponuje rozhodujícími osmi hlasy, v minulých týdnech budila ve Španělsku velké vášně a dá se předpokládat, že ani příští dny nebudou klidné.

Foto: Paul White, ČTK/AP

Úterní protest pravicových demonstrantů v Madridu

Sváry budí závazek PSOE předložit v parlamentu zákon o amnestii, která by omilostnila vězněné či obviněné katalánské politiky podílející se na organizaci referenda o nezávislosti Katalánska v roce 2017. Hlasování tehdy přivedlo Španělsko do velké politické krize a španělský ústavní soud referendum posléze prohlásil za neústavní.

Právě amnestií katalánské strany podmiňují podporu Sánchezovi.

Nejhlasitěji se proti námluvám PSOE a separatistů vymezuje krajně pravicová strana Vox (ve volbách získala 15,1 procenta), která Sáncheze a spol. obviňuje ze zrádcovství a zaprodání španělských národních zájmů. Ostře proti jsou i vítězní lidovci, kterým nyní i přes volební vítězství hrozí setrvání v opozici.

Průzkum veřejného mínění z poloviny září ukázal, že 70 procent Španělů je proti amnestii pro separatisty.

Otázkou zůstává osud Carlese Puigdemonta, hlavní postavy katalánských snah o nezávislost. Puigdemont se před španělskou justicí již několik let ukrývá v Belgii (i proto se některá jednání o podpoře Sánchezovy vlády konala v Bruselu) a v závislosti na přesném znění zákona o amnestii je možné, že by se v brzké budoucnosti mohl vrátit do Španělska.

Foto: Yves Herman, Reuters

Carles Puigdemont

Sto tisíc lidí demonstrovalo v Madridu proti amnestii pro katalánské separatisty

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám