Hlavní obsah

Ze 100 nejlepších pláží světa je 30 evropských

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sto z nejúžasnějších pláží světa by mohl v překladu znít název nové publikace Lonely Planet, která v angličtině vyjde v únoru. Čtenáři v ní objeví jak perly Karibiku, tak britské rozeklané pobřeží i slunný jih spolu s důvody, proč konkrétní pláže zvítězily, pro koho jsou vhodné a jak se k nim nejlépe dostat. Které evropské zaujaly nejvíc?

Foto: Profimedia.cz

Zlatý roh se mezi nejkrásnějšími plážemi světa umisťuje pravidelně.

Článek

„Objevte nejmimořádnější pobřeží uvnitř této oslnivé přehlídky rozmanitých pláží, jeskyní a oblouků, mystické mlhy a rozlehlá pobřeží, městské, živelné i surfařské pláže, jedinečné formace, barvy i perspektivy. Toto jsou nejúžasnější světové pláže,“ dočtete se v průvodci, o jehož brzkém objevení na pultech informoval server Daily Mailu.

Celkem třicet evropských krásek se probojovalo do finálové stovky. A protože naprostou většinu Čechů pláže zajímají ve spojitosti s letní dovolenou a koupáním, po eliminaci severských zátok, vhodných spíše jen na dívání či pro opravdové otužilce, zbylo 21 snadněji dostupných cílů.

Milovníci pláží za nimi mohou zamířit do Chorvatska (2), Francie (3), Španělska (5), Řecka (5), Itálie (3), Černé Hory (1), Turecka (1) a Portugalska (1).

Proč je Chorvatsko tak oblíbené

Cestování

Mezi tu nejultimátnější nabídku písečných, oblázkových i kamenitých pláží patří třeba dobře známá chorvatská pláž Zlatni rat na ostrově Brač. Zlatý roh je asi nejoblíbenější pláží v zemi jak u rodin s dětmi, tak u milovníků vodních sportů kvůli příznivému větru.

Další v Čechy milované dovolenkové destinaci je pláž Punta Rata v letovisku Brela. Oblázková pláž obklopená borovicovým hájem se rovněž mezi nejkrásnějšími na světě neobjevila poprvé.

Foto: Profimedia.cz

Punta Rata je modelově krásná.

Francouzské pobřeží reprezentují Calanque d’En-Va v Provence, bretaňská Plage des Poulains a korsická Plage de Palombaggia.

Foto: Profimedia.cz

Korsická Plage de Palombaggia se dostala mezi nejlepší z nejlepších.

Španělsko, které má společně s Řeckem nejvíce evropských zástupců v průvodci, se chlubí plážemi Torimbia v Asturii, Illetes na Formenteře, která je vyjma koupání v půvabných kulisách vhodná i k dlouhým procházkám, Famara se zlatým pískem na Lanzarote, Cala Estreta na Costa Brava a Punta Paloma na jihozápadě Španělska.

Foto: Profimedia.cz

Platja Illetes na Formenteře

Řecko je zastoupeno pláží Paralia Tis Grias to Pidima s typickými kamennými útvary na menším kykladském ostrově Andros a dále Kokkinokastro na Aionissu, jež patří do Severních Sporad. Byly vybrány i Sarakiniko na dechberoucím ostrově Milos, známější Myrtos na Kefalonii, jež proslavil film Mandolína kapitána Corelliho, a krétská Elafonisi.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Myrtos je ozdobou Kefalonie.

Těmi nejkrásnějšími italskými plážemi byly zvoleny Cala Capreria na Sicílii, Cala Goloritzé na Sardinii a Baia di Ieranto na oblíbeném Amalfi.

Foto: Profimedia.cz

Cala Goloritzé čeká na Sicílii.

Vskutku nevšední výhledy na architektonické skvosty skýtá pláž Sveti Stefan v Černé Hoře, nacházející se u vesnice s kořeny v 15. století.

Foto: Profimedia.cz

Sveti Stefan v Černé Hoře

Turecká pláž Kabak je pak popsána jako jedno z nejlépe skrytých cestovatelských tajemství.

Foto: Profimedia.cz

Turecká pláž Kabak

Dechberoucí útesy obklopují půvabnou portugalskou pláž Camilo na úplném jihu země.

Foto: Profimedia.cz

Portugalské Algarve je vyhlášené krásnými plážemi. Lonely Planet vybral Praia do Camilo.

V Africe bodovaly zejména pláže na Mauriciu, Zanzibaru a Seychelách, v Asii se nejčastěji objevovaly thajské a filipínské krásky. Americký výběr opanovaly především Spojené státy americké a Mexiko. Hned devíti plážemi bodovala i nejvzdálenější Austrálie.

Nejkrásnější pláží světa se pyšní Filipíny

Cestování

Nejlepší nudistické pláže světa

Cestování

Výběr článků

Načítám