Hlavní obsah

Turecku nepovolili shazovat do Gazy humanitární pomoc, to na oplátku omezuje vývoz do Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael v pondělí zamítl žádost Turecka o povolení k připojení k zemím, které shazují humanitární pomoc do Pásma Gazy. V reakci na to Turecko o den později oznámilo, že omezuje vývoz zboží do Izraele. Omezení by se mělo týkat například železných a ocelových produktů nebo stavebního vybavení.

Foto: ČTK/AP

Propalestinská demonstrace v Istanbulu

Článek

Celkem se podle tureckého ministerstva obchodu omezení dotkne produktů napříč 54 kategoriemi. Konkrétně jmenované zatím byly železné a ocelové produkty, stavební vybavení a stroje. Omezení by podle agentury Reuters měla platit, dokud v Gaze nenastane příměří.

Jde o naplnění pondělního slibu tureckého ministra zahraničí Hakana Fidana, který sliboval protiizraelská opatření na základě zamítnuté žádosti Turecka o připojení se ke shazování humanitární pomoci pro Palestince v Gaze. Od začátku konfliktu v loňském říjnu již Turecko do Gazy poslalo desetitisíce tun humanitární pomoci, přičemž též odsuzuje izraelskou protiofenzivu v zalidněném teritoriu a požaduje okamžité příměří.

Vzduchem začaly pomoc do Gazy minulý měsíc doručovat Spojené státy, přičemž se už k těmto dodávkám přidaly Nizozemsko, Francie, Španělsko a několik dalších zemí. „Též jsme vznesli požadavek o zahrnutí nákladních letounů našeho letectva do této operace humanitární pomoci,“ řekl médiím v pondělí Fidan. „Navzdory pozitivní odezvě od jordánských úřadů jsme se dnes dozvěděli, že Izrael naši žádost zamítl. Izrael nemá pro blokování našeho pokusu shodit pomoc hladovějícím Gazanům žádnou omluvu.“

Zmatky v Káhiře: Hamás odmítl návrh příměří, tvrdí Reuters, podle AFP ho teprve zkoumá

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám