Hlavní obsah

První soukromý evropský start. Ze Španělska vzlétla raketa Miura 1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z jihozápadu Španělska v noci na sobotu 7. října odstartovala raketa Miura 1 španělského start-upu PLD Space. Podle agentury Reuters se jednalo o první start evropské rakety, za nímž stojí výhradně soukromá firma.

Ze Španělska odstartovala raketa Miura 1 start-upu PLD Space.Video: Reuters

 
Článek

Podařený start z města Huelva přišel po dvojici odkladů v posledních měsících.

Raketa pojmenovaná po druhu býka je vysoká jako třípodlažní budova a může nést náklad o hmotnosti až 100 kilogramů. Zatím je suborbitální, což znamená, že nedosáhne oběžné dráhy, ale překoná nebo se přiblíží pomyslné hranici mezi zemskou atmosférou a kosmickým prostorem.

Společnost PLD Space by v roce 2025 ráda otestovala větší raketu Miura 5, která má být 34 metrů dlouhá a schopná vynést náklad 500 kilogramů až na oběžnou dráhu.

Do dvou let na orbitě? Španělsko má ve středu otestovat novou raketu

Věda a školy

Za připomenutí stojí, že v červenci do vesmíru naposledy odstartovala nosná raketa Ariane 5 evropské společnosti Arianespace. Rakety této generace po 27 letech nahradí nová verze, Ariane 6, která ale odstartuje nejdříve příští rok.

Do té doby nemá podle Reuters Evropa prakticky žádnou možnost, jak svépomocí dostat náklad do vesmíru. Navíc je kvůli ruské invazi na Ukrajinu přerušena spolupráce s Ruskem v této oblasti.

Raketa Ariane 6 se na první zkušební let vydá nejdřív příští rok

Věda a školy

Ke „kovové“ planetce

Co se týká dalších událostí světové nepilotované kosmonautiky, ve čtvrtek 12. října odpoledne má z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odstartovat raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX s kosmickou lodí Psyche amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Cílem plavidla je prozkoumat stejnojmennou planetku, ke které dorazí v roce 2029.

Asteroid jménem (16) Psyche obíhající kolem Slunce mezi Marsem a Jupiterem má být bohatý na přítomnost kovů. Sonda k němu měla původně vyrazit už loni.

NASA chystá sondu Psyche. V srpnu ji vyšle ke kovové planetce

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám