Hlavní obsah

Ve Španělsku zakázali objímat stromy v sekvojovém lese, turisté jim škodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radnice ve španělském městě Cabezón de la Sal zakázala objímání stromů v místním sekvojovém lese, který se v posledních letech stal oblíbenou turistickou atrakcí. Podle starosty návštěvníci stromy svým hlazením a objímáním ničí, zdraví sekvojí podle něj ohrožují i obnažené kořeny, napsal deník The Times. Sekvoje, které dorůstají do velkých výšek, jsou doma zejména v západní části USA, ve Španělsku byly vysázeny uměle.

Foto: Profimedia.cz

Sekvojový les byl ve Španělsku vysázen uměle (ilustrační foto).

Článek

Zhruba 2,5 hektaru velký sekvojový les v Kantábrii na severu Španělska vznikl ve 40. letech minulého století a roste v něm asi 840 stromů. Původně se počítalo s tím, že se pokácí a využijí jako zdroj dřeva, v roce 2003 byl ale les prohlášen za přírodní památku a procházky v něm lákají obrovské množství lidí, ročně asi 200 tisíc.

„Stromy slábnou kvůli lidem, kteří je přijíždějí objímat. Kůra je poškozená, někteří si dokonce odvážejí její kousky jako suvenýr,“ uvedl starosta Óscar López pro The Times. Podle něj množství lidí, kteří lesem chodí, může i za obnažené kořeny stromů.

Město zatím zákaz dotýkat se kmenů formuluje spíše jako doporučení a plánuje vytvoření stezek, které by vedly tak, aby turisté toužící po působivé fotografii na sociální sítě až přímo ke stromům nemohli. Uvažuje se i o zpoplatnění vstupu do lesa, přičemž takto získané peníze by mohly sloužit pro zaplacení ostrahy, uvedl list ABC.

FOTO: Záhadný les v Polsku budí kvůli křivým kmenům řadu otázek

Cestování

Reklama

Související témata:
Sekvoje

Výběr článků

Načítám