Hlavní obsah

Aktivisté táhnou 15tunovou kru do rozpálené Málagy. Odpracují si to v lese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Převoz kusu ledové kry z Grónska do španělské Málagy vyvolal kritiku místních ekologů. Vystavení kusu ledu o váze 15 tun, který má před zraky obyvatel města postupně tát, má upozornit na klimatické změny. Podle ekologů se však jedná o zbytečnou akci, jejímž výsledkem budou jen další emise skleníkových plynů, informoval server France Info. Autoři akce se brání s tím, že na oplátku obnoví les.

Foto: Profimedia.cz

Ledový svět v Grónsku

Článek

Za projektem převozu kusu ledu z Grónska stojí Nadace Dingonatura a okres Málaga. Část ledové kry vyzvednuta z moře u Grónska a nyní je v chladicím kontejneru na cestě na jih Španělska. Aby se během cesty nerozpustila, musí se v kontejneru udržovat teplota nejméně 20 stupňů pod nulou. Kus ledu pak bude vystaven v centru Málagy a tam se před očima kolemjdoucích rozpustí. Pořadatelé tím chtějí upozornit na klimatické změny a na jejich dopady na Arktidu.

Podle místních ekologů se však jedná o zbytečnou akci, jejímž výsledkem bude jen další zátěž pro životní prostředí. „Lidé moc dobře vědí, že led pod sluncem taje,“ řekla mluvčí ekologické skupiny Ecologistas en Acción Librada Morenová. Podle ní akce nebude mít žádný přínos a jde jen o mrhání energií a „urážku“ boje proti klimatickým změnám. Dodala, že úřady podporují tento druh akcí, ale nečiní „skutečná politická rozhodnutí proti klimatickým změnám“.

Kritiku však odmítá šéf nadace Dingonatura Manuel Calvo. „Spočítali jsme uhlíkovou stopu naší cesty a zúčastníme se obnovy lesa, abychom ji vykompenzovali,“ uvedl. Dodal, že cíl světí prostředky, protože je nutné důrazně upozornit na dopady změn klimatu.

Kus ledové kry by podle médií měl doplout na jih Španělska, které v posledních letech zažívá opakované vlny veder, na začátku září.

Latinskoamerické státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám