Hlavní obsah

Zmizel jako jedenáctiletý na dovolené ve Španělsku před šesti lety. Teď ho našli ve Francii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alex Batty jako jedenáctiletý v roce 2017 zmizel na dovolené ve Španělsku, na kterou vyrazil se svojí matkou. Od té doby byl nezvěstný. Nyní, po šesti letech se v pořádku objevil na jihu Francie a vrátí se ke své rodině do Velké Británie.

Foto: Profimedia.cz

Město Revel na jihu Francie, kde se Alex Betty objevil

Článek

Alex Batty pochází z města Oldham v Anglii. V roce 2017 vyrazil spolu se svou matkou a dědou na předem domluvenou dovolenou do španělské Málagy. Jeho matka Melanie neměla syna v opatrovnictví, jeho zákonným zástupcem je jeho babička Susan Caruanová. Ve Španělsku měli zůstat jen na týden, už se ale nevrátili.

Chlapec se objevil až o šest let později, tuto středu, v městečku Revel na jihu Francie. Na ulici si ho všiml řidič dodávky, podle kterého mladík vypadal ztraceně a zbědovaně. Odvezl ho na policejní stanici.

Během cesty se Alex muži svěřil s tím, co zažil. „Prvních pár minut mi přišlo, že se stydí. Mluvil jsem na něj francouzsky, ale pak jsme přešli do angličtiny. Nejdřív mi řekl, že se jmenuje Zac,“ vypověděl podle listu La Dépêche Fabien Accidini, řidič dodávky.

Fabien Accidini, který Alexe Battyho odvezl na policii, vypráví, jak se setkali.

S Alexem si nakonec povídal asi tři hodiny. Nyní osmnáctiletý chlapec se mu svěřil s neuvěřitelným příběhem, který zažil. Jeho vlastní matka ho unesla, zůstali ve Španělsku. Nastěhovali se do odlehlého luxusního sídla asi s deseti dalšími lidmi a tam žili v duchovní komunitě.

„Řekl mi, že jeho matka byla trochu - ne šílená, ale měla poněkud bizarní duchovní smýšlení, pobývala v horách se skupinou lidí,“ uvedl Accidini. „Nezdálo se, že by se mu tam žilo špatně, ale byl velmi šťastný, že odešel,“ dodal.

Alex kontaktoval svoji babičku, Susan Caruanovou, která na něj čeká v Oldhamu. Již dříve uvedla, že její dcera, Alexova matka Melanie, společně se Susaniným exmanželem už v roce 2014 strávili nějaký čas v Maroku, kde žili „alternativním životním stylem“ v rámci uzavřené komunity.

Alex se po šesti letech vrátí domů

Britští policisté jsou nyní v kontaktu se svými francouzskými protějšky a prověřují pravost chlapcovo tvrzení. „Jedná se o složité a dlouhodobé vyšetřování a my musíme provést další vyšetřování a také zavést příslušná ochranná opatření,“ uvedl policejní sbor.

Battyho rodina, která žije v hrabství Velký Manchester, Alexovu totožnost potvrdila, řekly Reuters místní úřady. „Měl by se brzy vrátit do Anglie,“ uvedl mluvčí prokuratury v Toulouse a dodal, že trestní vyšetřování Battyho zmizení vedou britské úřady.

Policisté našli dvě malé sestry z Prahy, které odešly samy ze školy

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám