Hlavní obsah

Barcelona se ostře vymezila vůči jednomu typu turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dorazit výletní lodí do centra Barcelony a pěšky z mola dojít na ikonickou promenádu La Rambla už nadále nebude možné. Výletní lodě dostaly v centru jasnou stopku kvůli znečištění prostředí a nadměrnému turismu sužujícímu katalánskou metropoli.

Foto: Profimedia.cz

Barcelona zavádí pravidla omezující kotvení výletních lodí ve městě.

Článek

Výletní lodě jsou pohodlným způsobem, jak poznat více přímořských lokalit během jedné dovolené. Můžete si užívat výhledy, často téměř nesčetné restaurace a bary či kulturní program a každý den zároveň vidět jiný kus světa. To vše bez neustálého balení, tahání kufrů a přesunů přeplněnými autobusy. Žádný div, že tento způsob cestování má své zaryté příznivce.

Obzvláště oblíbený je mezi staršími Američany, které týdenní plavba po Karibiku díky systému odměn pro stálé klienty vyjde často výrazně levněji než týdenní pobyt v některém z oblíbených přímořských měst na domovské pevnině.

Západním Karibikem na rozmařilé vlně

Cestování

Mezi nevýhody patří fakt, že jste část cesty „uvěznění“ na lodi, ze které nemůžete kdykoli odejít, a především vysoká míra znečištění, se kterou je tato forma cestování spjata. V centru Barcelony se rozhodli říct dost a od 22. října mají výletní lodě podle serveru MailOnline oficiálně zakázáno kotvit v centrálním barcelonském přístavu.

Nové kotviště

Veškeré výletní lodě mohou nově kotvit u mola Adossat, které bylo dříve vyhrazeno pouze obřím výletním lodím společností Norwegian Cruise Line, Royal Caribbean and MSC Cruises.

To však znamená, že dojít z mola pěšky do historického centra už pro turisty z výletních lodí nebude možné. Ve vzdálenějším přístavu budou muset využít autobusy, které je do centra Barcelony dopraví zhruba za půl hodiny. Důvodem je znečištění prostředí a nadměrný turismus sužující katalánskou metropoli.

V Barceloně už turisty nechtějí. Katalánsko však stojí za návštěvu

Cestování

A protože kotvení ve vzdálenější části a doprava autobusy nejsou všespásné, přišla Barcelona i s omezením počtu výletních lodí v přístavu na den, a to z deseti na sedm s platností rovněž od 22. října.

Omezení byla připravována již od roku 2018, a přestože magické datum je zakroužkováno až v závěru měsíce, poslední výletní loď zakotvila v severním přístavu města 3. října.

Méně emisí v centru

Generální ředitel barcelonského přístavu Lluís Salvado proto označil 3. říjen za historický den města a dodal, že „vytlačují znečištění na jih a snižují emise proudící do města“.

Sólo hosté mají smůlu. Do některých restaurací v Barceloně je odmítají pustit

Cestování

Chrám Sagrada Familia je nejlepší světovou památkou, rozhodli cestovatelé

Cestování

V Barceloně se během posledních let strhla vlna nevole nejen vůči výletním lodím, ale proti nadměrnému turismu celkově. Antituristické skupiny město vybavují nápisy posílající turisty domů a je znám i incident z roku 2017, kdy se maskovaná skupina vrhla na turistický autobus a prořezala mu pneumatiky.

Barcelona není jedinou evropskou metropolí omezující kotvení výletních lodí, téma je aktuální i v Benátkách, na Santorini či v Amsterodamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám