Hlavní obsah

Po Benátkách i Sevilla. Radnice chce vybírat za vstup na ikonické náměstí Plaza de España

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělská Sevilla, hlavní město autonomní oblasti Andalusie, se chystá zpoplatnit vstup na jedno ze svých nejkrásnějších veřejných prostranství - impozantní náměstí Plaza de España. Radnice 700tisícového města vyhledávaného turisty to oznámila s odůvodněním, že potřebuje zajistit finance pro údržbu náměstí.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Plaza de España v Seville

Článek

„Plánujeme uzavřít Plaza de España a vybírat od turistů poplatek na financování údržby a bezpečnosti náměstí,“ uvedl konzervativní starosta Sevilly José Luis Sanz na sociální síti X. Prostranství podle něj zůstane volně přístupné všem obyvatelům města a lidem, kteří se v Seville narodili.

Starosta neupřesnil, kdy by vstup na Plaza de España měl být zpoplatněn a jak vysoké by mělo být vstupné. Uvedl jen, že ostraha náměstí by fungovala nepřetržitě, 24 hodin denně.

Podle deníku El Mundo chce radnice stanovit poplatek tak, aby turisty od vstupu na náměstí „neodrazoval“. Město by si ponechalo tři čtvrtiny vybrané sumy, zbývající čtvrtina by měla jít do pokladny andaluského regionu.

Sevillská radnice si stěžuje, že Plaza de España je častým terčem vandalismu. Náměstí podle radních trpí také tím, že bývá dějištěm koncertů, módních přehlídek a dalších hromadných akcí.

Ne všem se ale nápad radnice zamlouvá. „Se vší rozhodností odmítáme privatizaci veřejných prostorů. Nikoho by ani nenapadlo uzavřít třeba náměstí sv. Marka v Benátkách nebo Plaza Mayor v Madridu,“ zdůraznil mluvčí socialistické frakce v sevillském zastupitelstvu Antonio Muñoz. „Asi jde o vtip,“ dodal s tím, že smysl by mělo možná jen dodatečné zdanění noclehů ve městě, jak to prý už udělala jiná města.

Vyhledávají jej i filmaři

Monumentální Plaza de España o rozloze 50 tisíc metrů čtverečních je jednou z největších turistických atrakcí města. Postavena byla pro Iberoamerickou výstavu v roce 1929 v Seville a charakterizují ji budovy uspořádané do půlkruhu.

Vedle reprezentativních budov s typickými stylovými prvky sem patří i arkádové chodby, široké promenády a kanál se zdobenými lávkami. Jako kulisu náměstí často vyhledávají také filmaři.

Podobné opatření, jaké chystá Sevilla, zavedly od letošního roku italské Benátky. V určité dny budou vybírat poplatek za vstup do města od turistů, kteří v něm nejsou ubytovaní.

Spodní prádlo na ulici? Sevilla zatočí s obscénním chováním při rozlučkách se svobodou

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám