Hlavní obsah

Vítěz voleb neuspěl. Španělský král navrhl na premiéra opět Sáncheze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosavadní španělský předseda vlády Pedro Sánchez by i přes prohrané volby mohl pokračovat v úřadu. Na premiéra pro další volební období v úterý lídra socialistů navrhl král Felipe VI.. Stalo se tak poté, co Alberto Núňez Feijóo, šéf dosud opozičních lidovců, kteří vyhráli červencové volby, nedostal důvěru poslanců.

Foto: Pool, Reuters

Španělský král Felipe VI. (vlevo) a premiér Pedro Sánchez, usilující o další mandát

Článek

Sánchez, jehož země nyní předsedá EU, šanci na důvěru má, musí ho ale podpořit i katalánští separatisté.

Feijóo, jehož strana má ve 350členné dolní komoře 137 křesel a na většinu nedosáhne ani se stranou Vox (33), šel minulý týden do téměř jistě prohraného boje. Dvě kola hlasování o důvěře tak využil hlavně ke kritice Sáncheze za jeho snahu získat další mandát i díky katalánským separatistům.

Ti totiž za své hlasy požadují i zákon o amnestii pro politické činy spojené s jejich separatismem a také slib, že nová vláda bude jednat s vedením Katalánska o možném referendu o nezávislosti.

Socialisté, jejichž lídr může obhájit post premiéra, mají v dolní komoře 121 mandátů a jsou druhou nejsilnější stranou. Pro důvěru může Sánchez počítat s 31 hlasy levicové koalice Sumar a podpořit by ho měly zřejmě i baskické strany EH Bildu (šest) a PNV (pět) a jeden poslanec za Galicijský nacionalistický blok (BNG).

Klíčová bude podpora katalánských separatistů z Republikánské levice Katalánska (ERC, sedm) a strany Junts (sedm), kterou neoficiálně vede katalánský expremiér Carles Puigdemont. Ten je na útěku před španělskou justicí kvůli referendu o nezávislosti z roku 2017.

Sánchez se od červencových voleb veřejně nevyjadřoval k tomu, zda požadavky separatistů podpoří. Jeho socialisté nicméně už prosadili první z nich, a to používání katalánštiny, baskičtiny a galicijštiny v dolní komoře parlamentu a jejich tlumočení do španělštiny. Zákon o amnestii by podle zdrojů místních médií socialisté podpořili, referendum je ale pro ně nepřijatelné.

Foto: Susana Vera, Reuters

Španělský premiér Pedro Sánchez na zasedání parlamentu

Ve španělském parlamentu bude možné používat regionální jazyky, pravice se bouří

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám