Hlavní obsah

Kněz na Tenerife chtěl zkrášlit kostel na Velikonoce, nechal přemalovat 300 let staré fresky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl dobrý úmysl, ale zadělal si na průšvih. Kněz Héctor Lunar chtěl připravit svůj kostel na Kanárských ostrovech na blížící se velikonoční svatý týden, a tak jej nechal vymalovat. Až poté zjistil, že zdi svatostánku zdobily 300 let staré fresky, které byly památkově chráněné. Zatím není jisté, nakolik bude možné původní stav obnovit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Héctor Lunar přicestoval na Kanárské ostrovy z Venezuely, kde mu hrozilo nebezpečí za kritiku tamního prezidenta Nicoláse Madura. Ve městě El Tanque na ostrově Tenerife dostal na starost kostel svatého Antonína Paduánského a místní farníky.

Letos se kněz rozhodl svůj svatostánek před blížícími se Velikonocemi zkrášlit a objednal proto malíře. Neměl přitom tušení, že k takovému kroku potřebuje souhlas patřičných orgánů - kostel a také tři sta let staré fresky na jeho zdech jsou totiž chráněnými památkami.

„Nikdo mi o tom neřekl. Chtěl jsem jen připravit kostel na velikonoční svatý týden,“ hájil se později Héctor Lunar. Zároveň ale uznal, že byla chyba nápad s nikým neprobrat.

Původní kostel zde stál již v 16. století, ale v roce 1706 vyhořel a na jeho místě byl postaven nový. Fresky z té doby byly podle serveru The Guardian objeveny při restaurátorských pracích před zhruba dvaceti lety a při té příležitosti byly také ošetřeny ochranným, ale snadno odstranitelným nátěrem. Nakolik dokázal nebo nedokázal staré fresky ochránit před výmalbou, se teprve uvidí.

„Musíme počkat na zprávu památkového odboru, abychom zjistili, jaké škody vlastně vznikly. Doufáme, že se podaří vše napravit,“ řekla k současné situaci starostka města El Tanque Esther Moralesová.

Aktivní farář svým postupem značně pobouřil nejen věřící, ale také místní církevní úřady. Ty požadují jeho odvolání z funkce a netají své rozčarování nad tím, jak mohl Lunar nevědět, jakou historii kostel má, a zejména jak něco takového mohl udělat zcela na vlastní pěst.

„Pokud mě chtějí potrestat, tak by to měli udělat. Nyní je to v rukou božích a v rukou těch, kteří mají potřebné znalosti,“ prohlásil kněz smířený s osudem i trestem.

Zpráva o přemalování vzácných fresek evokuje další případy podobných „vylepšení“ z minulosti. Tím asi nejznámějším je takzvaný „opičí Kristus“, kdy se horlivá seniorka pokusila opravit oprýskanou fresku v kostele v Zaragoze.

Seniorka, která přemalovala fresku Ježíše po svém, chce dostat zaplaceno

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám