Hlavní obsah

Španělsko a EU chtějí zastavit příval migrantů na Kanárské ostrovy. V lednu jich tam přibylo 7270

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a španělský premiér Pedro Sánchez odletěli do Mauritánie, aby tam podepsali několik dohod. Měly by omezit rapidně rostoucí počet migrantů připlouvajících ze zmíněné země na Kanárské ostrovy. V lednu se jich tam po této 1500 km dlouhé cestě přes moře z Mauritánie a Senegalu dostalo 7270, uvedlo minulý týden španělské ministerstvo vnitra.

Foto: Borja Suarez, Reuters

Migranti z Afriky na Kanárských ostrovech

Článek

Počet představuje mamutí nárůst, protože loni v lednu jich bylo jen 566. Během loňského roku však počet migrantů směřujících do Evropy masivně stoupl, evropská agentura Frontex jich evidovala 380 tisíc, což je nejvíce od roku 2016.

Předsedkyně Evropské komise a španělský premiér se ve čtvrtek dopoledne sejdou s mauritánským prezidentem Mohamadem Ouldem Ghazouanim, aby probrali „bezpečnost, migraci a stabilitu v oblasti Sahelu“.

Podle listu Guardian mají jednat i o energetice a dalších formách pomoci ekonomice země, která je jednou z mála demokracií v oblasti. Podepsat by se měla rámcová dohoda o hospodářské spolupráci MAP na léta 2023 až 2027, která by měla určit rámec spolupráce.

Česko migrační pakt v EU nepodpoří

Domácí

Spustit by se měly i plány stimulující španělské firmy, aby investovaly v Mauritánii. EU věří, že podpora ekonomického rozvoje Mauritánie a její vylepšená infrastruktura omezí migraci.

Současně by se měl vytvořit mechanismus umožňující legální migraci za prací do zemí se stárnoucí populací.

Mauritánie a Senegal jsou státy, z nichž míří nejvíce migrantů na Kanárské ostrovy, 83 procent člunů připlouvajících na Kanárské ostrovy vyplulo z Mauritánie, uvedl server Alaska Commons.

Frontex: EU musí zvládnout migraci

Ve středu řekl nový šéf Frontexu Hans Leijtens agentuře Reuters, že zvládnutí migrace je klíčem k budoucnosti EU, i když si přeje, aby lidská práva zůstala „součástí naší DNA“. Frontex čelil kritice, že se nestará o ochranu migrantů.

„Migrace je globální fenomén. Potřebujeme zvládnout migraci, protože si nemůžeme dovolit potýkat se s neřízenou migrací do Evropy. Ale její naprosté zastavení mi připadá velmi obtížené, ne-li nemožné,“ řekl Leijtens.

Migrantů ve Středozemním moři prudce přibylo. To jsem ještě neviděl, diví se šéf Frontexu

Zahraniční

Leijtens dodal, že narůstající počet efektivních návratů lidí, jimž byl zamítnut azyl, je klíčový pro obnovení důvěry Evropanů, kteří budou letos v červnu volit nové složení Evropského parlamentu.

„Věrohodný způsob návratu je velmi důležité ukázat oběma, tedy obyvatelům Evropy, ale taky migrantům,“ zdůraznil s tím, že je to jasný vzkaz migrantům. „Když nezískáte ochranu, budete vráceni,“ dodal.

Pomoci mají investice

Cesta pro spolupráci s Mauritánií se otevřela v říjnu, když EU a Ghazouani vytvořili plán na investice, který má pomoci dekarbonizaci země a rozvoji využití nových zdrojů energie – vodíku, Slunce a větru. Na projekty by měla přispívat Evropská investiční banka.

Investice do afrických ekonomik se považuje za cestu, jak získat vliv, což dělá Čína a Rusko, EU navíc potřebuje posílit bezpečnost na západě Afriky poté, co skončil vliv Francie v Mali, Burkině Faso, Čadu a Nigeru, kde se moci chopili pučisté, kteří se obrátili k Rusku a využívali ochrany wagnerovců.

Kreml se snaží upevňovat a rozšiřovat své pozice ve střední Africe

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám