Hlavní obsah

V baru na severu Španělska vám půllitr načepují jeptišky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeptišky možná nejsou obvyklým personálem v podnicích, kde se podává alkohol, přesto právě ony vám s radostí načepují pivo ve znovuotevřeném baru ve starobylé svatyni Estibaliz ve španělském Baskicku. Činí tak v naději, že rozšíří slovo Boží.

Ve španělském baru vám půllitr načepují jeptiškyVideo: Reuters

 
Článek

„Mnoho lidí si myslí, že je to neobvyklé, protože to nikdy neviděli. Ale víte, pít pivo není hřích,“ svěřila se agentuře Reuters sestra Guadalupe, původem z Miami, a dodala, že zrekonstruovaný bar, jehož se jeptišky ujaly, je prostředkem k šíření křesťanství.

Sestry, které patří k řádu poutníků Eucharistie, převzaly provoz v baru v románské svatyni z 11. století u baskického města Vitoria-Gasteiz od předchozích majitelů, skupiny benediktinských mnichů. Ti zde žili od roku 1923, předloni však odešli kvůli úbytku členů a stáří.

Foto: Reuters

Práce v baru je pro ně něco nového, ale učí se rychle

Loni se tak na místo přestěhovalo 18 jeptišek, z nichž většina pochází z Kolumbie, aby se staraly o svatyni a poutníky. Tamní bar, dříve známý pod názvem Pater, přejmenovaly na Amaren Etxea, což v baskičtině znamená Dům Matky.

„Chtěli jsme, aby svatyně Estibaliz nebyla pouze duchovním a kulturním místem kvůli románské architektuře a panně Estibaliz, ale také místem trávení volného času. A tak jsme uvažovali o znovuotevření tohoto baru. A těch 18 jeptišek to tady celé oživuje. Je to zázrak,“ sdělil ředitel komunikace diecéze Vitoria Jose Antonio Rosado.

Před barem jsou zástupy lidí

První velkou zkouškou pro jeptišky byl první pracovní víkend, který se mimo jiné shodoval se začátkem svatého týdne. Sestry měly přes svůj tradiční oděv přehozené barmanské zástěry a snažily se vyhovět početnému zástupu návštěvníků.

Foto: Reuters

O zákazníky prozatím nemají nouzi

„Díky bohu, že od té doby, co jsme otevřely, hlavně první dny a o víkendu, jsou před barem fronty lidí. Je to pro nás něco nového, učíme se za pochodu a snažíme se učit rychle,“ řekla sestra Ines.

„Moc se mi to tady líbí, protože vypadají moc šťastně a neustále se usmívají. Předávají klid a radost,“ uvedla Maria Elena Saezová, která očekává, že bude pravidelnou návštěvnicí.

Falešné jeptišky v Mexiku pěstují a kouří marihuanu

Koktejl

Dvaaosmdesátiletá britská barmanka stále čepuje pivo a vyhazuje z lokálu výtržníky

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám