Hlavní obsah

Zadrželi jsme padělatele Banksyho děl, tvrdí Španělé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělská policie zadržela několik lidí, o kterých tvrdí, že padělali díla britského streetartového umělce Banksyho. Píše to ve čtvrtek agentura EFE. Podvodem tak měli získat zhruba 10 000 eur (250 000 korun). O dílech tvrdili, že pochází z Banksyho projektu ponurého zábavního parku Dismaland. Ve skutečnost však podle policie vznikala v ateliéru v Zaragoze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Banksy v pražské galerii Mánes 5. června 2020

Článek

Kvůli podvodu a porušení autorských práv policie vyšetřuje celkem čtyři osoby. Dva hlavní podezřelí mají podle policie hluboké znalosti o světu umění, jelikož se mu už několik let věnují. Skupina podle policie uskutečnila na 25 prodejů, za některé podvrhy žádala i 1500 eur. Většinou se však ceny pohybovaly o jeden až dva řády níže. Celkovou výši škod vyšetřovatelé odhadli na 10 000 eur. Aktivity skupiny stále prošetřují, takže případů může být nakonec více.

První stopy o podezřelých prodejích policie zaznamenala v létě loňského roku. Padělatelé tvrdili, že díla, která prodávali, pocházela z Banskyho projektu Dismaland. Ve spolupráci se specializovaným orgánem Pest Control Office, který jako jediný může certifikovat Banksyho autorství, se však policie domnívá, že se jednalo o podvrhy, které vznikaly v Zaragoze. Padělatelé připojovali ke svým dílům falešná osvědčení o autenticitě.

Banksy svůj projekt realizoval v roce 2015 a do ospalého jihoanglického městečka Weston-super-Mare se na výstavu přijelo podívat více než 150 000 návštěvníků. Název Dismaland, což lze z angličtiny přeložit jako ponurá či bezútěšná země, odkazuje na velké parky plné atrakcí, jako je Disneyland. Kritika komerční zábavy, kapitalismu a konzumu byla hlavním tématem vystavených plastik, na jejichž vzniku se kromě Banksyho podílelo dalších 60 umělců.

Banksy se možná jmenuje Robbie

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám