Hlavní obsah

Fotky nahých nezletilých dívek ve Španělsku vytvořily pomocí umělé inteligence děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Almendralejo

Svět obletěla tento týden zpráva o fotomontážích ze Španělska, které zobrazují nahé nezletilé dívky. Policie nyní oznámila, že identifikovala 11 lidí, kteří jsou podezřelí, že za pomoci umělé inteligence vytvořili falešné fotky nahých dívek z městečka Almendralejo na jihozápadě Španělska. Všichni jsou přitom nezletilí, některým je pouze 12 a 13 let, informoval deník El País.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vše nasvědčuje tomu, že z jedenácti podezřelých vytvořili upravené fotografie zřejmě jen tři jedinci. Ostatní je pak už jen sdíleli.

Deník El País zdůraznil, že osoby mladší 14 let nemohou čelit trestnímu stíhání. Španělský deník zatím neupřesnil, za jaké konkrétní činy budou tito podezřelí obviněni, ale může se jednat o šíření nebo držení pornografického materiálu nebo porušení morální integrity nezletilých.

Nahé fotomontáže nezletilých dívek ve Španělsku? Jde jen o špičku ledovce

Internet a PC

Poprask vypukl ve městě Almendralejo v jihozápadním Španělsku, které má 30 000 obyvatel. Většina lidí se tu tedy alespoň od pohledu zná, což se ukázalo jako největší problém.

K fotomontážím mladíci využívali fotografie skutečných nezletilých dívek, které získali například na sociálních sítích. Ty pomocí AI vysvlékli a výsledné fotomontáže pak šířili po síti.

Na fotomontáže upozornila gynekoložka Miriam al Adibová, jednou z obětí je totiž i její 14letá dcera. „Jsou to velmi realistické obrázky. Kdybych neznala tělo své dcery, tak bych si myslela, že je to skutečná fotografie,“ řekla gynekoložka novinářům.

Vyšetřování není u konce

„Pravděpodobně šlo o hru několika kluků, ale neuvědomují si, jakou újmu způsobují. Jako otce mě to bolí a jsem také pobouřen. Doufám, že to pomůže ke změně legislativy, aby tyto internetové činy mohly být stíhány,“ řekl José Ramón Paredes.

Podle španělského zpravodajského serveru El Confidencial chlapci asi použili aplikaci, za niž se platí kryptoměnou.

Na policii se obrátili rodiče již 21 dívek, jejichž fotografie byly tímto způsobem zneužity. Snímky se šířily na sítích údajně již od června, ale dívky se o tom bály až do tohoto měsíce mluvit.

Jde o dívky ve věku od 11 do 17 let. Není vyloučeno, že se postupně přihlásí na policii ještě více dívek, kterých se případ týká. Vyšetřování zatím není u konce.

Deník The Washington Post (WP) varoval již letos v červnu, že se množí případy, kdy generátory obrázků zneužívají pedofilové – na dark webu proběhla doslova „exploze znepokojivě realistických snímků ukazujících sexuální vykořisťování dětí“.

Nahé fotky nezletilých dívek ze španělského města vytvořila umělá inteligence. Vyšetřuje to policie

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám