Hlavní obsah

Čínské MG slaví evropský úspěch, crossover ZS v prosinci ovládl španělský trh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská značka MG si připisuje další důležitý úspěch na starém kontinentu. Na španělském trhu se totiž její dostupný crossover ZS stal nejprodávanějším autem za prosinec uplynulého roku.

Foto: MG

MG ZS

Článek

Původně britská značka MG, která je však od roku 2007 vlastněna čínskou státní společností SAIC Motor, se na evropských trzích těší stále rostoucí popularitě. Ostatně důkazem budiž i skutečnost, že lze vozy s logem MG stále častěji potkávat i na českých silnicích.

Zatím nejpůsobivější úspěch si však značka MG připsala v prosinci loňského roku na španělském trhu, kdy prodala 2563 kusů crossoveru MG ZS. Levný crossover s čínskými kořeny se tak stal nejprodávanějším vozem měsíce, jak informuje Automotive News Europe. Na druhém místě skončil Renault Clio (2360 kusů) a třetí Dacia Sandero (2289 kusů).

Modely ZS a Renault Clio si přitom připsaly opravdu silný růst. Model ZS sice v prosinci loňského roku ještě nebyl dostupný, prodeje Renaultu Clio ale meziročně vzrostly o 57 procent. Silnější růst zaznamenala jen pátá Toyota Corolla (1829 kusů, 71% růst).

Dvojtest MG ZS: Hezký crossover za dobrou cenu, ale plný chyb

Testy

Analýzy španělského trhu přitom ukazují, že místní zákazníci jsou citliví především na cenu, namísto sentimentu ke značce. Ostatně do první desítky se nedostal žádný z modelů španělských značek Seat či Cupra. Jediným koncernovým zástupcem v první desítce byl VW T-Roc, který s 1774 kusy obsadil šestou příčku.

MG ZS přitom na španělském trhu startuje s cenou od 14 690 eur (cca 365 000 Kč). Na českém trhu pak cena crossoveru MG ZS aktuálně startuje na 399 900 Kč. Crossover je dostupný také s čistě elektrickým pohonem, podíl pohonných jednotek na prodejích ovšem zveřejněn nebyl.

Prodejní úspěchy dostupného crossoveru MG ZS nicméně automobilce MG pomohly vyhoupnout se na 16. příčku nejprodávanějších značek v Evropě za prosinec 2023. Meziročně si tak MG polepšilo z 22. příčky za prosinec 2022.

Test MG5, prvního elektrického kombi na českém trhu

Testy

Dostupný čínský hybrid MG 3 na první upoutávce. Chystá se i do Evropy

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám