Hlavní obsah

Španělé našli bakterie, které mohou zastavit přenos malárie na lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělští výzkumníci našli přirozeně se vyskytující kmen bakterií, který může pomoci zastavit přenos malárie z komárů na lidi. K objevu jim pomohla náhoda, když se u jedné z kolonií komárů při experimentu nevyvinul parazit malárie.

Foto: Profimedia.cz

Malárii přenášejí např. samičky druhu Anopheles stephensi. Ilustrační foto

Článek

Jak minulý týden informoval server BBC News, příslušná bakterie by podle vědců mohla být novým nástrojem v boji proti jedné z nejstarších chorob na světě, která každý rok zabije asi 620 tisíc lidí - často dětí mladších pěti let.

Vakcíny proti malárii už byly vyvinuty, ale jejich zavádění v Africe, kde je nemoc největší hrozbou, je teprve v počátcích.

Malárie, česky též bahenní zimnice, je jedna z nejvýznamnějších infekčních nemocí. Způsobena je Plasmodii (zimničkami, parazitickými prvoky kmene Apicomplexa), jejich přenašeči na člověka jsou samičky komára rodu Anopheles. Mezi obvyklé příznaky patří horečka, zvracení, bolesti hlavy a svalů a celková únava.

Vědci z výzkumného zařízení ve městě Tres Cantos ve Španělsku, které provozuje globální farmaceutická společnost GSK, bakterii objevili poté, co si všimli, že jedna kolonie komárů využívaná pro vývoj léků přestala přenášet malárii.

Historický průlom. V Africe začnou očkovat děti proti malárii

Věda a školy

„Míra infekce u komárů začala klesat a na konci roku už komáři nebyli nakaženi parazitem malárie,“ řekla vedoucí výzkumného programu, doktorka Janneth Rodriguesová.

Tým zmrazil vzorky z experimentu z roku 2014 a vrátil se k nim o dva roky později, aby prozkoumal, co se stalo. Další studie odhalily, že specifický kmen bakterií - TC1 - který je přirozeně přítomen v životním prostředí, zastavil vývoj parazitů malárie ve střevech komárů.

„Jakmile se jednou v komárovi usídlí, vydrží v něm po celý život,“ dodala doktorka Rodriguesová. „A my jsme zjistili, že právě tato bakterie byla zodpovědná za snížení přenosu malárie danou kolonií komárů.“

Testy v Burkině Faso

Nové údaje zveřejněné v časopise Science naznačují, že bakterie mohou snížit množství parazitů v komárech až o 73 procent.

Nyní probíhají další testy v uzavřeném terénním výzkumném zařízení nazvaném MosquitoSphere v africké Burkině Faso, které mají prověřit, jak účinné a bezpečné by bylo použití této bakterie ve velkém měřítku v reálném světě.

V cizině pozor na komáry, varuje odborník

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám