Hlavní obsah

Itálie

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Itálie je důležitým článkem evropského i celosvětového dění. Svůj význam potvrzuje jak na poli hospodářském, tak kulturním či historickém. Země, na jejímž území sídlí papežský stát Vatikán, je silně katolická. Ročně ji navštíví miliony turistů.

Itálie se člení na 20 regionů. Její rozloha činí 300 tisíc kilometrů čtverečních a na jejím území se nacházejí další dva státy: Vatikán a San Marino. Kromě pevninské části zahrnuje také řadu ostrovů, z nich největší jsou Sicílie, Sardinie a Elba. Hlavní město Řím je zejména pro svou unikátní historii jednou z nejnavštěvovanějších destinací Evropy.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Břeh Lago di Garda.

Taktéž celá země je pro cizince velkým lákadlem. A to především díky své rozmanité přírodě a kultuře. Nabízí množství uměleckých skvostů, její kuchyně a víno jsou vyhlášené po celém světě, vedle Francie je střediskem módního průmyslu a předně je bohatá na památky jako málokterý jiný stát.

Hory, jezera, louky i moře

Z pohledu krajinného reliéfu může Itálie nabídnout jak hory, tak jezera, nížinaté pláně či písečné pláže. Na severu zasahuje území alpský masiv s nejvyšší horou Mont Blanc (4 810 m), která leží na hranicích s Francií. Součástí těchto oblastí jsou četná jezera. Největším z nich je Lago di Garda, mezi jiná patří například Lago di Como nebo Lago di Maggiore.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Sella Ronda

Téměř přes celou zemi se klene pohoří Apeniny s nejvyšším vrcholem Corno Grande (2 912 m). Podle tohoto masivu nese také poloostrov název Apeninský. Ten je z východu obklopen Jaderským mořem, z jihu Jónským a Středozemním mořem a ze západu Tyrhénským a Ligurským mořem. Mezi nejvýznamnější řeky se řadí Pád, Tibera, Arno a Piave.

Starověký střed světa

Věčné město, jak bývá Řím často označován, leží na řece Tibeře přibližně v polovině státu při západním pobřeží. Jeho založení se datuje do osmého století před naším letopočtem, což jej řadí mezi nejstarší evropská města.

Největší slávy dosáhlo město ve starověku, kdy byla centrem civilizace právě Římská říše. Z tohoto období se také dochovalo velké množství památek, které do metropole ročně nalákají miliony návštěvníků. V samotném městě žijí přibližně 4 miliony obyvatel. Na jeho území se nachází samostatný stát Vatikán, sídlo papeže.

Foto: Vladimír Michna, Novinky

Svatopetrské náměstí ve Vatikánu

Podle legendy založili město bratři Romulus a Rémus, které odchovala vlčice. Ve skutečnosti Řím vznikl spojením několika etruských osad kolem pahorku Kapitolu. Na konci šestého století před naším letopočtem na území vznikla římská republika, která postupně ovládla prakticky celý tehdy známý svět, ale po svém více než tisíciletém fungování zanikla. Jako antická vzpomínka působí množství dochovaných historických skvostů, mezi nejznámější patří Koloseum a Forum romanum.

Rozdrobené městské státy se sjednotily teprve v 19. století

Když v roce 476 zaniklo římské impérium, jeho území se formálně rozdělilo na východ a západ. V oblasti dnešní Itálie fungoval nějakou dobu církevní stát, ale přesto byla po většinu doby spíše rozdrobená na množství městských států. Nejúspěšnější z nich, například Florencie, Janov, Benátky nebo Milán, tehdy dokonce vyhlásily samostatnou republiku a zejména v polovině druhého tisíciletí se těšili značnému rozkvětu.

Nesourodost a rozpolcenost území trvala až do roku 1861, kdy bylo vyhlášeno Italské království. Postupem času země tíhla spíše k Německu a Rakousku-Uhersku, což bylo stvrzeno roku 1882 podepsáním smlouvy o společném postupu na Balkáně. Tyto tři země také později vstoupily do první světové války pod hlavičkou Trojspolku. V roce 1915 však Itálie obrátila a po boku Francie a Británie vyhlásila Rakousku a Německu válku.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Nádherná krajina italského severu - jezera a především dolomitští velikáni.

Po skončení bojů nebyla většina občanů spokojena s výsledky a nízkými reparacemi. Východisko z chudoby a neprosperity však slíbil Benito Mussolini, který se po slavném pochodu na Řím ujal vlády a nastolil fašistickou diktaturu.

Ve třicátých letech vznikla osa Berlín - Řím a Itálie se stala hlavním spojencem Adolfa Hitlera. Ve druhé světové válce však nebyla úspěšná. Opozice zatkla Mussoliniho a Itálie kapitulovala. V roce 1946 vznikla Italská republika.

Bývalí prezidenti získávají doživotní místo v senátu

Zákonodárným orgánem je v Itálii dvoukomorový parlament, který se skládá z poslanecké sněmovny a senátu. V první instituci zasedá 630 poslanců, ve druhé 326, z nichž pěti náleží doživotní mandát za zásluhy - jedná se například o ústavní činitele. Doživotními senátory se stávají také bývalí prezidenti. Zbylí členové parlamentu jsou voleni občany, a to současně každých pět let. Členové horní a dolní komory volí každých sedm let prezidenta republiky. Ten jmenuje radu ministrů a jejího předsedu.

Obě komory mají prakticky stejné pravomoci. V Itálii se při závažných otázkách hojně využívá možnost referenda. To může vyhlásit třetina parlamentu, pět regionálních shromáždění nebo půl miliónu občanů.

Země je jedním ze zakladatelů Evropské unie. Mimo to je členem Severoatlantické aliance, OSN, organizací OBSE, OECD a v neposlední řadě sdružení nevyspělejších zemí G7 a Ruska.

Šedesátimiliónová populace patří k nejstarším na světě

Země, která se v roce 2009 s průměrnou hodnotou 43 let vyznačovala třetí nejstarší populací na světě, je domovem více jak 60 miliónů obyvatel. To ji řadí mezi nejlidnatější země Evropy. Z převážné většiny se jedná o Italy, tři procenta z nich jsou Sardové a v menšině jsou též národnosti sousedních států. Itálie je mimo to častým cílem migrací, především z Afriky. V roce 2009 mělo více než čtyři milióny cizinců, tedy sedm procent celkového počtu obyvatel, dlouhodobé povolení k pobytu.

Foto: Vladimír Michna, Novinky

Svatopetrské náměstí ve Vatikánu a pohled na Řím

Itálie je silně katolická země. Ke křesťanství se hlásí přes devadesát procent lidí, kolem dvou procent vyznávají islám.

Úředním jazykem je italština, která má řadu dialektů v závislosti na odlišných částech země. Mezi další často používané řeči patří němčina, slovinština nebo francouzština.

Jedna z nejúspěšnějších světových ekonomik

V roce 2009 připadlo Italské republice sedmé místo v pořadí největších světových ekonomik. Průmysl je vedle služeb hlavním pilířem tamního hospodářství. Jeho centrem je takzvaný industriální trojúhelník v Lombardii, který tvoří Milán, Turín a Janov. Mezi nejdůležitější odvětví patří textilní průmysl, hutnictví a strojírenství. Známá je turínská automobilka Fiat a stejnojmenný koncern, pod nějž spadá Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Ferrari a Iveco. Mezi známé módní značky patří například Gucci, Prada, Versace nebo Armani.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Zemědělství se daří zejména v jižních částech země. Jeho podíl na celkové ekonomice nepřesahuje tři procenta. Hlavními produkty jsou obiloviny, ovoce a zelenina. Itálie je největším producentem vinné révy a řadí se k předním světovým výrobcům vína. Stejně vyhlášené jako oblíbený nápoj jsou italské sýry. Známé jsou především mozzarella či parmezán. Jinak je živočišná výroba deficitní a musí se dovážet.

Články k tématu

Propadlá silnice v Neapoli pohltila auta

Děsivá scéna se odehrála ve středu za úsvitu na jedné z neapolských ulic. Kolem páté hodiny ranní se náhle propadla silnice a s ní i dvě auta – jedno...

Zemřel poslední italský korunní princ

Ve věku 86 let v sobotu zemřel poslední italský korunní princ Viktor Emanuel Savojský. Syn Umberta II., posledního italského krále, žil dlouhodobě ve...

Val Gardena je světová i komorní

Italská Val Gardena leží na slavném okruhu Sella Ronda, díky čemuž láká k návštěvě hlavně lyžaře preferující „safari lyžování“. Na druhou stranu si ji oblíbí...

Arabba: sportovní oblouky pod královnou Dolomit

Dolomitské lyžařské středisko Arabba je jedním ze čtyř areálů ležících na okruhu Sella Ronda v Itálii. Sjezdovky v Arabbě mají až na pár mírnějších přejezdů...

V Itálii se srazily dva vlaky, 17 zraněných

Na severovýchodě Itálie se v neděli večer srazily dva vlaky, nehoda si vyžádala 17 zraněných, většinou lehce, uvedli italští hasiči a železniční dopravce...