Hlavní obsah

Do kostela mu nechodili lidi. Kněz začal kázat po barech a hospodách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitti

Kněz v malém městečku Bitti na Sardinii se rozhodl vyjít vstříc svým farníkům a místo toho, aby je nutil účastnit se bohoslužeb v kostele, chodí za nimi do barů a hospod. Po krátkém kázání si pak rád dá pivo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sedmašedesátiletý Antonio Maria Cossu je knězem již 44 let. Za tu dobu působil v různých částech Itálie a jako misionář také v Argentině, kde se dokonce setkal i s papežem Františkem. Nyní však již sedm let vede farnost v městečku Bitti na své rodné Sardinii.

Na své farníky si nemůže stěžovat, ale postupem času si všiml, že jejich účast na bohoslužbách přece jen začíná poněkud klesat a mnoho věřících do kostela zavítá pouze o velkých svátcích, jako jsou například Velikonoce, nebo při svatbách a pohřbech. Dostal tedy nápad, že to bude naopak on, kdo bude chodit za lidmi.

„Moje vize nikdy nebyla taková, že bych byl zavřený v kostele nebo na faře a čekal, že za mnou lidé přijdou. Je třeba být v kostele, ale také musíte vyjít ven, tam, kde lidé žijí,“ popsal pokrokový farář svou filozofii webu The Telegraph.

Evangelium u piva

Před dvěma lety se tedy rozhodl, že bude po večerech vycházet do místních barů a hospod, přičemž tato svá kázání ve volném překladu nazval jako Evangelium u piva, promlouvá Ježíš. Odezva veřejnosti byla velmi pozitivní a dnes již s otcem Antoniem spolupracuje deset místních podniků.

„Lidé mě poslouchají se zájmem, trvá to kolem čtyřiceti minut a nakonec si spolu dáme jedno nebo dvě piva,“ těší Antonia Mariu Cossua, který jedním dechem dodává poděkování za vstřícnost ze strany provozovatelů místních barů.

Zároveň věří, že tato jeho netradiční kázání před sebou mají ještě dlouhou budoucnost a že se díky nim v městečku Bitti podaří udržet náboženskou kulturu mezi místními obyvateli. „Evangelium zasévá semínko a bůh dělá zbytek,“ hledí do dalších let s optimismem.

Farář postavil v kostele malý výčep. Podle věřících jde o znesvěcení

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám