Hlavní obsah

Italský kapitán prodával tajné dokumenty NATO Rusku, dostal dvacet let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Římský trestní soud v pátek poslal na dvacet let do vězení 58letého kapitána italského námořnictva Waltera Biota, který prodával tajné dokumenty Moskvě. Informuje o tom agentura AFP, na kterou odkazuje americký týdeník Barron’s.

Foto: Profimedia.cz

Odsouzený kapitán Walter Biot

Článek

K zatčení Biota došlo už v březnu 2021, kdy ho policisté sledovali a posléze přistihli na parkovišti, jak předává 19 tajných dokumentů ruskému vojenskému důstojníkovi, který pracoval na ruské ambasádě, výměnou za pět tisíc eur (asi 124 tisíc korun).

Týdeník Barron’s připomíná, že proti Biotovi jsou vedeny dva soudní procesy. „Vedeme dvě paralelní řízení,“ prohlásil kapitánův právník Roberto de Vita. V tom druhém, který vede italský vojenský soud, byl Biot loni v březnu odsouzen na 30 let. Tehdy se kapitán okamžitě odvolal. Totéž se chystá udělat i proti pátečnímu rozhodnutí římského soudu.

De Vita dále uvedl, že Biot nemůže být souzen dvakrát za stejný trestný čin, a dva paralelní případy označil za „bezprecedentní“. Podle něj by konečné slovo měl mít italský nejvyšší odvolací soud, který dle jeho slov má možnost ve věci rozhodnout a případně přehlasovat jak páteční rozhodnutí římského soudu, tak loňské vojenského soudu.

Estonsko zatklo ruského profesora podezřelého ze špionáže pro Moskvu

Evropa

Prodával přísně tajné dokumenty

Vojenští prokurátoři pro Biota chtěli doživotní trest, protože některé z prodaných dokumentů obsahovaly „vysoce tajné dokumenty NATO“, z nichž jeden měl být dokonce „přísně tajný“.

„Není hloupý. Není nezodpovědný. Byl jen zoufalý,“ prohlásila jeho manželka Claudia Carbonarová.

Ta dále uvedla, že měl Biot plat ve výši tří tisíc eur (asi 74 tisíc korun), který údajně nestačil na to, aby uživil rodinu se čtyřmi dětmi a čtyřmi psy.

V obou případech je stíhán za špionáž, vyzrazení národního bezpečnostního tajemství a za korupci. Pracovníka ruské ambasády policie zatknout kvůli jeho diplomatické imunitě nemohla. O měsíc později, v dubnu 2021, ho ale Itálie vyhostila.

Pobaltí už toho má dost, zavírá a deportuje ruské špiony

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám