Hlavní obsah

Skandál v Neapoli: Vyhlášený pekař veřejně propagoval pizzu s ananasem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak trochu jako „vlastizrádce“ vnímají někteří Italové renomovaného neapolského pekaře pizzy Gina Sorbilla, který se veřejně zastal podávání tzv. havajské pizzy, tedy italského národního pokrmu s ananasem. Ta je pro patrioty z Apeninského poloostrova a milovníky kruhového plátu těsta s tomatovou omáčkou a klasickými přísadami krajně zavrženíhodná.

Foto: Profimedia.cz

Pekař pizzy Gino Sorbillo (uprostřed) před svou restaurací v Neapoli

Článek

Na skandál s ananasovou pizzou upozornil deník Blick. „Lidi, nevyšilujte. Lpím na tradici, ale chci tuto pizzu také vyzkoušet, proto jsem ji zařadil na jídelníček,“ snaží se Sorbillo uklidnit své příznivce ve videu na sociálních sítích.

Zatímco vypráví, ukrojí kousek ananasu z prostředka pizzy a vidličkou si jej dá do úst. Při žvýkání pak zavře oči a sousto si demonstrativně vychutnává s rukou přiloženou k srdci „Lidičky, přísahám vám, že je vynikající,“ říká do objektivu.

Následující den zveřejní Sorbillo svou fotografii za stolem, na němž leží šest ananasů. „Jsem si jist, že 99 procent skeptiků pizzu s ananasem ještě nikdy neochutnalo,“ napsal k tomu věhlasný gastronom, jenž se svou sítí pizzerií expandoval do celého světa, od amerického Miami až po japonské Tokio.

Současně pozval své příznivce, aby navštívili jeho kmenový podnik v srdci Neapole a ananasovou pizzu ochutnali. Jeho expozé vyvolalo různorodé reakce.

Anketa

Jaký je váš názor na pizzu s ananasem?
Chutná mi, jím ji rád/ráda
49,7 %
Ujde, občas si ji dám
3,9 %
Nevyhledávám ji, ale proč ne
25 %
Nikdy!
21,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7655 čtenářů.

„Jak zabít neapolskou tradici“

„Pizza s nožem a vidličkou a také s ananasem… Tentokrát pláču já, Gino, ne ty,“ napsal jeden uživatel na sociální síti. „Miluji pizzu, miluji ananas, ale neměli bychom míchat posvátné s něčím, co je znesvěcující,“ přidal se další.

Řada sledovatelů nařkla Sorbilla z marketingových tanečků na úkor italské tradice. „Jaké zklamání! To bych od tebe nečekal,“ čílil se jiný stoupenec klasické pizzy. „Jak zabít neapolskou tradici. Amerikanizováno,“ láteřil další.

Ačkoli je většina komentářů negativních, pár příkladů pozitivní zpětné vazby se také našlo. „Pokud se do toho pustíte, bude to dobré,“ uvedl jeden z podporovatelů Sorbilla. Několik dalších uvedlo, že pizza s ananasem by „rozhodně měla dostat svou šanci“.

Sorbilla zveřejnil svou výzvu jen krátce poté, co svaz farmářů a výrobců potravin v Neapoli otevřel restauraci jejíž součástí je výstavka těch „nejodpornějších“ variant pizzy, které se objevují na jídelních lístcích v zahraničí. V této „galerii hrůzy“, jak prezentaci nazvala některá italská média, zaujímá jednu z čelních pozic právě legendární „placka“ s ananasem.

Galerie hrůzy. V Neapoli otevřeli pizzerii se svéráznou výstavkou

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám