Hlavní obsah

Běhá po schodech, odstraní bomby a rozpozná nebezpečné látky. Italští karabiníci zařadili do výbavy robotického psa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozoruhodnou novinku nasadili tento týden italští karabiníci do boje proti zločinnosti a pro řešení nebezpečných situací. Jde o robotického psa, který je schopen mimo jiné otevírat dveře, odstraňovat výbušné nálože nebo rozpoznat chemické látky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dostal pojmenování Saetta, což v italštině znamená blesk. Podle listu Corriere della Sera odvodili strůjci název od loga karabiníků – červeného blesku, který je vidět například na jejich služebních autech.

Robotický pes se ovládá z tabletu na vzdálenost až 150 metrů. Má čtyři úzké „nohy“ a tmavou „hlavu“, která ovšem neštěká. Dokáže se pohybovat po nepřístupném terénu, který je obtížný i pro běžná pásová či kolová vozidla.

Saetta se vyznačuje vysokou mobilitou včetně chůze po schodech nahoru i dolů. S pomocí moderních laserových a tepelných detekčních systémů umí i mapovat označená místa, upozorňovat na hrozby nebo identifikovat i nejmenší stopy výbušnin, chemických či radioaktivních látek.

S využitím zvláštního ramene dokáže rovněž odstranit nebezpečný materiál včetně nevybuchlé zábavní pyrotechniky, což se bude určitě hodit při nadcházející silvestrovské noci. A využití by mohl mít i ve vojenství – dokáže prý dopravit vojákům zásoby.

„Saetta představuje pro naše aktivity vysokou přidanou hodnotu. Je dalším krokem při výzkumu a využití nových technologií, tak aby se zvýšila kvalita služeb poskytovaných občanům,“ pochvaluje si vedení karabiníků.

Využití prý robotický pes určitě najde i ve Svatém roce 2025, kdy se v Římě a Vatikánu očekávají miliony poutníků. Rozhodně prý ale nenahradí živé služební psy, pouze vypomohou při zvládání nebezpečných situací.

Karabiníci mají postavení strážníků a od roku 2000 jsou samostatnou součástí italských ozbrojených sil vedle pozemního vojska, letectva a námořnictva. Jsou vojensky organizováni a počet mužů a žen v jejich službách činí 110 tisíc.

Policistům v New Yorku bude pomáhat robotický pes

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám