Hlavní obsah

V dubnu se začíná platit vstupné do Benátek. Jak přesně to bude fungovat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen měsíc zbývá do doby, než se začne v Benátkách vybírat vstupné. Opatření má pomoci městu usměrnit příval turistů a ochránit ho před masovým cestovním ruchem. Od placení poplatku budou zproštěni mimo jiné hosté ubytovaní přes noc v hotelích a ani od jednodenních výletníků se vstupné nebude vybírat celoročně. Jak přesně to tedy bude fungovat?

Foto: Profimedia.cz

Benátky jsou prvním městem na světě, které zavádí vstupné.

Článek

Poplatek je namířen výhradně na jednodenní návštěvníky od 14 let, kteří se v Benátkách jen otočí a hned zase jedou zpět. Ti budou muset ve vyhrazených dnech během jara a léta platit za vstup do centra pět eur (zhruba 126 korun). Jak uvádí server Independent, opatření bude mít i časový rámec, a to od 8.30 do 16 hodin.

„Benátky jsou jako muzeum pod otevřeným nebem, chceme je ochránit,“ vysvětlila zavedení vstupného Arianna Fracassová z úřadu pro turismus a dopravu. Dodala, že vstupné se bude v průběhu roku 2024 platit celkem v 29 dnech.

První příležitost nastane 25. dubna, kdy v Itálii slaví Den osvobození. Vstupné se bude platit ještě následujících 10 dní až do neděle 5. května. Zpoplatněny budou návštěvy také o dalších víkendech, a to až do soboty 14. července.

„Letos je to zatím takový experiment, příští rok možná dojde ke změně,“ uvedla Fracassová.

Ve kterých dnech se bude platit vstupné?
Duben: 25., 26., 27., 28., 29., 30.
Květen: 1., 2., 3., 4., 5., 11., 12., 18., 19., 25., 26.
Červen: 8., 9., 15., 16., 22., 23., 29., 30.
Červenec: 6., 7., 13. a 14.
Zdroj: Comune di Venezia

Nutná registrace

Každý, kdo bude chtít ve vyhrazené dny a časy vstoupit do města, se bude muset s předstihem registrovat na stránkách cda.ve.it/en. Týká se to i vícedenních návštěvníků, kteří budou sice zproštěni od placení vstupného, přesto si však musejí nechat vygenerovat QR kód a ten si buď uložit do telefonu, či vytisknout. Bude sloužit ke vstupu na kontrolních stanovištích.

Vyjma vícedenních návštěvníků ubytovaných v benátských hotelech mají výjimku z placení také místní, držitelé Evropského průkazu osob se zdravotním postižením či jejich pečovatelé a také děti mladší 14 let.

Benátky jsou prvním městem na světě, které bude vybírat peníze za vstup do centra. Jde o jedno z mála míst, které si něco takového může dovolit i vzhledem ke svojí unikátní poloze – přístup je možný pouze po mostě či po moři. Jiná města, která mají s masovým cestovním ruchem potíže, jako třeba chorvatský Dubrovník či nizozemský Amsterdam, by se však mohla v určité formě nechat inspirovat.

Z fontány di Trevi se ročně posbírá přes milion eur. Na dně občas leží i zubní náhrady a pupeční šňůry

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám