Hlavní obsah

Kdo ochrání atomové elektrárny? Fico oznámil, že Italové stahují ze Slovenska protivzdušnou obranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér oznámil, že se ze Slovenska stáhne italská jednotka zajišťující protivzdušnou obranu (PVO). Postěžoval si, že předchozí vláda předala Ukrajině ruský systém PVO S-300 a Slovensko nyní nebude mít jak bránit své jaderné elektrárny. Opět varoval před možným vysláním vojáků NATO na Ukrajinu a mluvil o bezvýchodné situaci ukrajinských sil. Útočil také na opozici a liberální média, kteří podle něj poškozují zájmy Slovenska.

Robert Fico o stažení italského systému protivzdušné obrany ze SlovenskaVideo: Facebook Roberta Fica

 
Článek

„Od italské vlády jsem dostal avízo, že ze Slovenska stáhnou italský systém protivzdušné obrany, který nám na rok půjčili, protože ho potřebují jinde,“ řekl v sobotu slovenský premiér ve svém vzkazu na Facebooku.

Fico se podle svých slov bojí, že slovenské strategické objekty zůstanou bez ochrany. Avizovaný odchod 145 italských vojáků ze základny Malacky-Kuchyňa využil také k útoku na předchozí vládu.

Fico uvedl, že ho šokovalo, jak o politice jeho vlády mluví britský velvyslanec

Evropa

„Napřed předešlá vláda darovala Ukrajině funkční masivní ruský systém protivzdušné obrany S-300. Potom jsme tu chvíli měli americké patrioty, ale i ty odešly pryč a teď odejdou i Italové,“ uvedl.

„A já se ptám, kdo bude proboha chránit naše atomové elektrárny a další strategické cíle. Nemám pocit, že by to někoho trápilo,“ posteskl si.

Dodávka F-16 se zpozdila

Italové zajišťovali ochranu slovenského vzdušného prostoru za pomoci taktického systému SMAP/T Mamba italsko-francouzské provenience.

Německo loni na podzim darovalo slovenské armádě dva systémy protivzdušné obrany MANTIS s menším dosahem, které posílily ochranu východní hranice Slovenska.

Naši východní sousedé nicméně už v USA převzali první dvě stíhačky F-16 Block 70. V USA na nich bude několik měsíců probíhat výcvik slovenských pilotů a techniků.

Foto: Facebook Roberta Fica

Robert Fico

Na Slovensku tak první objednané F-16 přistanou až v druhém kvartálu. Působit budou z Malacek, protože modernizace letiště Sliač vázne.

Po vyřazení stárnoucích MiG 29, které Slovensko zčásti také předalo na Ukrajinu, slovenský vzdušný prostor postupně střežily české, polské, maďarské a německé stíhačky. Výpomoc se protáhla, protože dodávka F-16 se kvůli pandemii covidu-19 zpozdila.

Slovensko si převzalo první dvě stíhačky F-16

Evropa

Slovensko dostalo od Německa systémy protivzdušné obrany MANTIS

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám