Hlavní obsah

Z Florencie se stala prostitutka, řekla šéfka tamní galerie. Musela se omluvit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masový cestovní ruch změnil Florencii v prostitutku. V tomto duchu se vyjádřila šéfka Akademie krásných umění, v jejíchž prostorách se nachází mimo jiné socha Davida, Cecilie Hollbergová. Vyvolala tím značný rozruch, a přestože se za své vyjádření omluvila, někteří kritici volají po jejím okamžitém odvolání.

Foto: Profimedia.cz

Florencie patří mezi nejnavštěvovanější italská města

Článek

„Jakmile se město stane prostitutkou, je složité, aby se z něj znovu stala panna,“ řekla nedávno Hollbergová, německá kunsthistorička, která jedné z předních italských galerií šéfuje od roku 2015. „Už tu nenajdete normální obchod, ale jen místa pro turisty, která jsou plná cetek a suvenýrů, a to se musí zastavit,“ doplnila.

Komentář Hollbergové ihned vyvolal reakci italského ministra kultury Gennara Sangiuliana a florentského starosty Daria Nardelly, kteří sami v minulosti vedli galerie.

Nardella uvedl, že si město zaslouží respekt a že cestovní ruch zaměstnává tisíce lidí. „Turismus je zdroj, který se musí usměrňovat. Nenarazili jsme však na jediný problém, s nímž by naše zastupitelstvo nebojovalo, ať už jde o ochranu historického centra, či tradičních produktů,“ uvedl starosta.

Budu se tím zabývat, reagoval ministr

Někteří kritici volají po okamžitém odvolání Hollbergové z čela florentské galerie. Její mandát má i tak vypršet letos v červnu. Sama šéfka Akademie krásných umění se za svůj výrok omluvila a uvedla, že Florencii miluje. „Je mi líto, že jsem použila nevhodná slova. Co jsem chtěla říct, je to, že Florencie potřebuje více uvědomělý cestovní ruch,“ cituje server CNN Hollbergovou.

Italský ministr kultury Gennaro Sangiuliano uvedl, že se jeho resort bude vážnými a urážlivými výroky Hollbergové zabývat. „Florencie je nádherné město, které je důležitou součástí naší národní identity a historie. Urazit ho znamená dotknout se celé Itálie a našich citů,“ okomentoval ministr.

Florencie patří k nejnavštěvovanějším městům Itálie. Nachází se tu památky UNESCO, ale i řada galerií a muzeí se světoznámými díly. Mezi ně nepatří jen socha Michelangelova Davida, ale třeba i obraz Zrození Venuše od Sandra Botticelliho.

Rok žila ve Florencii a říká: Italové se považují za velmi důležitý národ, o Češích si myslí své

Slepá mapa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám