Hlavní obsah

Benátky spustily internetový portál pro platby vstupného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno z nejnavštěvovanějších měst na světě v úterý spustilo internetovou platformu, jejímž prostřednictvím budou muset za vstup do města platit tzv. jednodenní turisté, tedy návštěvníci, kteří nejsou na území Benátek ubytovaní.

Foto: Profimedia.cz

Canal Grande v Benátkách

Článek

Turisté na adrese http://cda.ve.it získají po zaplacení QR kód, kterým se budou muset na požádání prokázat kontrolorům. Denní taxa činí pět eur (124 Kč) pro osoby starší 14 let. Od platby budou osvobozeni například obyvatelé Benátek, majitelé tamních nemovitostí, studenti nebo osoby, které přijíždějí za prací.

Děti mladší 14 let, tělesně postižené osoby a jejich doprovod jsou od taxy též osvobozeni, musejí se ale v systému registrovat. Platforma je v italském a anglickém jazyce. Osoby přistižené, že do města vstoupily bez zaplacení, musí počítat s pokutou v rozmezí 50 až 300 eur (1240 až 7410 Kč).

Vstup do města bude zpoplatněn jen některé dny v roce – celkem jich letos bude 29. Vždy půjde o dobu mezi 8:30 a 16:00.

Murano, Burano a Lido nadále zdarma

První zpoplatněné období přijde na přelomu dubna a května, konkrétně ve dnech 25. dubna až 5. května. Pak to budou zpravidla víkendy až do poloviny července s výjimkou 1. a 2. června, kdy Itálie slaví Den republiky.

Povinnost platit ve stanovené dny se nebude vztahovat na některé ostrovy benátské laguny, které turisté také často navštěvují, například Murano, Burano nebo Lido. Naopak vstupné bude nutné hradit v případě návštěvy ostrovů Giudecca nebo San Michel.

Benátky už léta bojují s návaly turistů, kvůli nimž jsou zejména uličky starého města přeplněné. Od roku 1987 jsou Benátky zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a každoročně je navštíví několik milionů lidí. Podle starosty „města na laguně“ Luigiho Brugnara půjdou peníze vybrané za vstupné do obnovy památek a udržování čistoty.

Klimatičtí extremisté stříkali z hasicích přístrojů bláto na benátskou baziliku sv. Marka

Zahraniční

Může se vám hodit na Firmy.cz: Cestovní kanceláře a agentury

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám