Hlavní obsah

Trajektem u Itálie zmítaly vlny vysoké osm metrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chvíle hrůzy prožili v sobotu cestující na trajektu, který se chystal zakotvit u italského ostrova Ponza v Tyrhénském moři. V oblasti se strhla bouře a vlny, které dosahovaly výšky až osmi metrů, zmítaly lodí tak silně, že se málem převrátila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na palubě trajektu Quirino propukla panika a ozývaly se výkřiky zoufalství, zatímco dole v nákladovém prostoru se převracela auta, která skončila buď na boku, nebo naskládaná na sobě.

Mnozí ze 37 pasažérů se obávali nejhoršího, když viděli, jak se loď v silném větru stala neovladatelnou a povážlivě se naklání ze strany na stranu.

Podle deníku Corriere della Sera, který incident nazval „strašlivým baletem“, vyplul trajekt dopoledne z přístavu Formia na italské pevnině. Podle meteorologů nic nenasvědčovalo tomu, že by na 80kilometrové trase k ostrovu hrozilo konkrétní nebezpečí. Téměř před cílem se ale loď dostala do silného vlnobití a jen těsně unikla převrácení a tragédii.

Muž naboural před obchodem s rybářskými potřebami. Svlékl se a vlezl do akvária

Koktejl

Přístav budovali Bourboni

Jakmile kritický okamžik trvající asi deset minut pominul, trajekt dokončil kotevní manévr a všichni cestující i s posádkou se bezpečně dostali na souš, i když byli značně vyčerpaní. Zato materiální škody jsou značné, konkrétně na autech v podpalubí.

Plavidlo z hororu vyvázlo prakticky bez újmy, takže už odpoledne týž den se po zevrubné kontrole vydalo na zpáteční plavbu do Formie.

Úřady ihned zahájily vyšetřování incidentu a starosta Ponzy Francesco Ambrosino si opakovaně postěžoval, že ostrovní přístav není zcela bezpečný. „Bohužel, toto je jen poslední v řadě epizod, které jsme nuceni zažívat,“ zdůraznil.

„Už nemůžeme čekat. Existuje vážné riziko, že dojde k tragédii. Ponza musí mít bezpečný přístav a musí se zmodernizovat i flotila lodí. Nemůžeme pokračovat v cestování s 50 let starými loděmi a ponechat přístav, který před 350 lety vybudovali Bourboni, v nynějším stavu,“ dodal Ambrosino.

Drama na thajském pobřeží: Obří vlna vtáhla dívku do rozbouřeného moře

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám