Hlavní obsah

„Byl to boj o život.“ Na auto české rodiny spadla při tornádu v Itálii stodola, smršť zachytila kamera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěr dovolené v Itálii si asi Frýzkovi z Prahy představovali jinak. Po cestě z jejich oblíbené destinace je loni v červnu nedaleko Rimini zastihlo tornádo, které jim z minuty na minutu převrátilo život. Přišli o auto, naštěstí ale ne o zdraví. Rodina Novinkám poskytla nejen video, na kterém je řádění přírodního živlu zdokumentováno, ale také rozhovor.

Rodinu zavalila v Itálii budovaVideo: Novinky

 
Článek

„Po cestě domů jsme si na dálnici všimli bouřky a už se prakticky nedalo nic dělat. Během dvou minut na nás začaly padat obrovské kusy krup. My jsme sjeli z dálnice podle místních. Už jsme se nevešli pod dálniční viadukt, abychom se tam schovali. Tak jsme zajeli do nejbližší garáže či stodoly, abychom před kroupami ochránili auto,“ začala vzpomínat Veronika Frýzková.

Právě v tuto chvíli ale začalo to nejhorší. Přímo před očima rodiny silný vítr vyvrátil strom.

„A na nás se zřítila ta garáž, ve které jsme stáli. Pak začal holý boj o život, kdy auto bylo zmačkané. My jsme naštěstí nebyli nijak zaklíněni, sloupky auta to udržely, ale všechna okna vypadla, všude lítaly věci, nic jsme neviděli,“ připomněla dramatické okamžiky paní Veronika.

Foto: Novinky

Pohled z vozidla, které o několik vteřin později zavalila garáž

Celou dobu měla podle svých slov největší strach o šestiletého syna. „Já jsem na něj pak skočila. Kryla jsem tou vysunovací zatemňovací roletou ty věci i jeho a manžel mezitím volal telefonem o pomoc,“ dodala.

„Křičela jsem o pomoc. Přes to tornádo to ale nebylo v tom telefonu pořádně slyšet, navíc ti na druhé straně moc nerozuměli anglicky, takže to přepojovali jinam. Nám se ale naštěstí skoro nic nestalo. Byli jsme otlučení, měli modřiny, ale nic nás nepropíchlo,“ konstatuje žena z Prahy.

Řidič natočil průjezd tornádem

Amerika

Pět minut hrůzy

Scéna v autě trvala přibližně tři minuty. „Když jsme vylezli z auta, přišel k nám jeden z místních a ten nám i následně pomohl s telefonátem,“ vysvětlila Veronika Frýzková.

„Poté jsme asi půl hodinu seděli opřeni o ty trosky a vzpamatovávali se z toho, když k nám přiběhla napůl brazilská rodina, která vše sledovala ze svého auta. Začali ze mě sundávat mokré oblečení a půjčili mi své suché,“ dodala.

Foto: Archiv rodiny Frýzkových

Pohled na tornádem poničené vozidlo

Brazilská rodina žijící v Itálii nakonec vzala českou rodinu k sobě domů, dali jim najíst a pomohli jim obstarat základní věci. „Ten jejich kluk nám vyprostil i auto z těch trosek. Místní hasiči na to vůbec neměli kapacitu,“ dodala.

Do Čech se nakonec Frýzkovi dostali tak, že je na vlastní náklady druhý den odvezl jejich kamarád. „Ráda bych i díky naší zkušenosti všem poradila, aby měli doma vždy někoho, kdo by v případě nouze byl ochoten vyjet pomoci. Je to opravdu důležité, protože na žádnou společnost se člověk spolehnout nemůže,“ uvedla paní Veronika.

„Nevěděla jsem, co máme dělat“

Rodina se prakticky hned po děsivých událostech rozhodla kontaktovat pojišťovnu, a to nejen kvůli zničenému vozu, ale také s radou o pomoc. „Vůbec jsem nevěděla, co máme dělat,“ svěřila se Frýzková.

Foto: Archiv rodiny Frýzkových

Tornádem zdevastované okolí

„Na té první lince paní kontaktovala místní hasiče a zjistila, že ta situace opravdu není dobrá a že to vyproštění může trvat dlouho. A pak nám řekla, že máme možná nárok na dvě noci v hotelu. Poté jsme se dozvěděli už jen to, že kvůli repatriaci si máme volat na tohle číslo, kvůli autu na tohle číslo a podobně. V tom zmatku jsme tak měli rázem volat na tři čísla, které jsme si v podstatě ani neměli pořádně kam zaznamenat. Do toho musíte i vyplnit webový formulář a žádné pomoci se stejně nedomůžete,“ dodala.

Podle pojistné smlouvy, kterou rodina předložila redakci Novinek, měla nárok na zajištění ubytování, odvoz zpět do České republiky či zajištění náhradního vozidla. Navíc si Frýzkovi v kategorii „Asistenční služby“ připlatili verzi „Komfort“, nikoliv základní verzi připojištění.

Sliboval lidem po tornádu nové domy, jejich žádosti o náhradu škody soud smetl

Krimi

Vyjasnění po dvou měsících

Situace se ke spokojenosti rodiny vyřešila až dva měsíce po této tragické události. Do té doby žila rodina v nejistotě, zda a v jaké částce bude plnění uznáno.

„Uznali naše náklady, a dokonce dokážou na naše čestné prohlášení navýšit krytí, abychom se mohli srovnat s rodinou, která nám pomohla,“ sdělila Veronika Frýzková.

Foto: Veronika Frýzková

Rodinný vůz Peugeot zůstal zcela zničený pod budovou

Novinky oslovily dotčenou pojišťovnu s dotazem, zda z jejich strany nedošlo k pochybení.

„Uskutečnilo se osobní setkání s rodinou Frýzkových. Došlo k vyjasnění, proč nebyla ihned po události poskytnuta širší pomoc postiženým. Na jedné straně šlo o živelní pohromu se silným dopadem v oblasti, což komplikovalo kontakt naší asistence s místními složkami pomoci. Toto se bohužel objektivně děje vždy, dojde-li k větší katastrofě, kdy zahlcení potřebných složek je maximální a nelze ihned poskytnout všestrannou podporu,“ informovala Novinky tisková mluvčí společnosti Uniqa Eva Svobodová.

I tak ale byli podle Svobodové Frýzkovi „odbaveni asistencí z autopojištění v nejkratší možné době a v maximálním souladu s jejich přáními,“ napsala.

Pozor na správnou asistenční linku

„Další těžkostí ovšem bylo, že rodina Frýzků, ač byla opravdu pojištěna velmi dobře, nekontaktovala po neštěstí asistenční linku z cestovního pojištění, pouze z autopojištění. Tam s nimi několikrát hovořili a dohodli se na postupu. Nicméně další plnění, na která měli Frýzkovi nárok, poskytnuta být v tu chvíli nemohla, protože ta byla obsahem cestovního pojištění,“ pokračovala tisková mluvčí pojišťovny Uniqa.

Podle Svobodové budou rodině proplaceny veškeré výdaje, které jsou kryté v cestovním pojištění. Naopak havarijní pojištění je podle Frýzkové stále nevyjasněné.

Tornádo na Slovensku převrátilo karavan rodiny z Plzně. Roční dítě skončilo v nemocnici

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám